Родиола срещу простуда и инфекции

Родиолата, Rhodiola Rosea, е тревисто многогодишно растение. Нарича се още златовръх, тибетски жен-шен и златен корен. Растението е разпространено в студени региони като високопланинските райони на Урал и Алтай, Алпите и Исландия. Билката се използва от хиляди години, за което свидетелства произведението De Materia Medica. В него гръцкият медик Диоскорид описва свойствата на родиолата.

В химичния състав на билката се откриват фенилпропаноидите розин, розарин и розвин, флавоноидите трицин, родионин, родиозин и родиолин, монотерпентините розаридин и росиридол. Като активни съставки се включват още фенолните киселини галска и хлорогенна, тритерпените бета-ситостерол и даукостерол. Богатият химичен сътав на билката се допълва от наличните в нея дъбилни вещества, микроелементи и етерични масла.

Родиолата се използва като адаптогенна съставка, тъй като повишава устойчивостта на организма спрямо различни простудни заболявания, отравяния и инфекции. Тя има нормализиращо действие спрямо алергични реакции. Много добър избор е използването на билката за редуциране на стреса, защото се смята, че тя благоприятства способността на клетките да употребяват и произвеждат енергия по по-ефективен начин. Доказано е с лабораторни изследвания, че билката влияе положително на централните моноаминни нива и затова е подходяща при разстройства на централната нервна система. Учени от Русия са използвали билката за лекуване на пациенти с шизофрения и депресия, като резултатите са били много добри. Родиолата може да се използва при високо кръвно налягане, хронична умора и главоболие, грип, липса на апетит и проблеми със съня.  Растението се използва от спортисти за възстановяване на мускулите след тежки тренировки.

След направени многобройни практически експерименти е доказано, че билката увеличава способностите на мозъка за запомняне и въздейства на концентрацията на мисълта. Регулира сърдечния ритъм и предотвратява появата на аритмии. Повишава защитните сили на организма и защитава имунната система като подържа метаболитния баланс в тялото. Във водните и спиртните разтвори на билката се откриват много антиоксиданти, които се борят със свободните радикали. Родиолата се използва като помощно средство за лечение на ракови болести, като е установено, че намалява метастазите и забавя растежа на туморите. Билката може да се пие за регулиране на нивата на кръвната захар, за предпазване на черния дроб от токсикация и за подобряване на слуха. Досега е установено при животни, че билката е слабо токсична и е безопасна в рамките на препоръчителните дози.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *