Ряпата, на война с инфекциите

Препоръчваме ви:

Ряпата, Raphanus sativus, е едногодишно или двугодишно зеленчуково растение с кореноплод, сходно на синапа, зелето и репичките. То произхожда от Средна Азия, но се отглежда като зеленчукова култура отпреди 3000-4000 години, в Китай, Япония, Египет, Гърция и Рим. Обикновено ряпата се консумира сурова, на салати, тъй като така се запазват най-добре нейните качества. Може да се пие и сок от ряпа, но той е твърде лютив и трябва да се смесва с други зеленчукови или плодови сокове. Зеленчукът не е подходящ за консумация след термична обработка, тъй като месото се скашква.

Ряпата е студоустойчиво и светлолюбиво растение. Кореноплодите са едри, овални, конусовидни или цилиндрични. Външната обвивка е оцветена в бяло, черно, кафяво, червено, виолетово или жълтозеленикаво, а месото е бяло, розово или жълтеникаво, на вкус плътно, крехко, сочно, обикновено лютиво. В ряпата се съдържат захари, целулоза, малко ненаситени мазнини и белтъци, но много ензими, микроелементи и витамини – калий, калций, желязо, мед, цинк, витамин А. Тя съдържа още етерични масла, които подобряват храносмилането и сърдечната дейност, както и гликозиди, които придават лютивина. В съдържанието на зеленчука има калиеви соли, като тяхното количество е три пъти по-високо в черната ряпа, отколкото в бялата ряпа. Витамин В1 нормализира дейността на нервната система, а лютивите съединения възбуждат отделянето на стомашен сок и повишават апетита. Целулозата подпомага чревната перисталтика, но за хората с гастрит и язва може да е твърде груба. Ряпата въздейства добре върху нивата на холестерола, тъй като активизира дейността на черния дроб и отделянето на жлъчен сок, а това пречи на образуването на камъни в жлъчката.

Зеленчукът съдържа веществото лизоцим, което има изключително силно противомикробно действие. В ряпата е открит още натурален антибиотичен агент, който унищожава. Много полезен е сокът от ряпа, смесен с малко пчелен мед, който действа противомикробно и противоъзпалително. Сокът от ряпа се използва и външно при кожни заболявания и изгаряния – заради съдържанието на фитонциди, които действат антибактериално. Старо домашно средство срещу кашлица, пресипналост и бронхит е сокът от ряпа, изготвен по нестандартен способ – ряпата се издълбава, поставя се течен мед в нея и преседява 3-4 часа, а получилата се течност се пие по чаена лъжица, няколко пъти на ден.

Ряпата има диуретично и слабително действие, осен това втечнява бронхиания секрет. Полезните свойства на ряпата се използват за лечение на хронични заболявания на дихателните пътища – бронхит, пневмония, бронхиална астма. Противопоказно е да консумирате твърде много ряпа, тъй като тя може да раздразни стомаха, особено ако имате проблеми с храносмилателния тракт – гастрит, колит, язва на стомаха или дванадесетопръстника. Трябва да сте внимателни с ряпата и ако имате бъбречно заболяване, сериозни проблеми със сърцето, панкреаса, и щитовидната жлеза, или сте бременна. В тези случаи се препоръчва да не консумирате ряпа или това да се случва по лекарско предписание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *