Салмонелоза

Салмонелозата е хранително отравяне, което се причинява от бактерията Салмонела. Болестта поразява тънкото черво. Тя е остро инфекциозно заболяване, което се дължи на спецификите на бактериите. По време на разпадането им се отделя ендотоксин, който уврежда нервната система и вътрешните органи – бял дроб, черен дроб, далак, бъбреци. Салмонелата е микроорганизъм, който е сходен на други бактерии у човека, които причиняват инфекциозни болести. Те са грам-отрицателни, дълги от 3 до 5μ пръчици, които са заобиколени с ресни. Съществуват няколко стотин разновидности на бактерията, тя не образува спори и капсули. В храни като месо, яйца и риба те не само се запазват, но се размножават. Рискът от консумиране на заразена храна е голям, тъй като салмонелата не променя вкуса на храната. Възможно е бактерията да се консервира, ако храната не се обработи термично достатъчно стабилно.

Причини за заболяването
Човек може да се зарази със салмонелоза с консумация на месо, мляко и яйца от болни животни, както от вторично заразени продукти. Обикновено болестта се появява след консумация на сурови и обработени храни, които са престояли на топло или в чието приготвяне са използвани заразени съставки. Много продукти могат да са причина за салмонелоза, тъй като са носители на бактерии – хамбургери, дюнери, сандвичи с недобре изпечено месо и майонеза, напитки с мляко или сурови яйца, сладолед. Водоемите също носят потенциална опасност от заразяване, а устойчивостта на салмонелата е причина тя да е особено опасна за малки деца.

Симптоми и лечение
Симптомите включват стомашно разстройство, повръщане, липса на апетит, повишена телесна температура, дехидратация и стомашни болки. Токсините в тъканите, които се отделят от салмонелата причиняват стомашно разстройство с отделяне на голямо количество течности и електролити с изпражненията. Инкубационният период на болестта е къс, от няколко часа до денонощие. Обикновено салмонелозата отшумява сравнително бързо, ако се вземат мерки за болестта навреме, но тя може да развие тежка форма, която налага болните да се лекуват в здравно заведение. Най-често лечението на болестта се извършва с медикаменти, които съдържат калций-глюконат, глицерофосфат, лактат, нестероидни противовъзпалителни средства, медицински въглен за промивки на стомаха и средства, които да предотвратяват обезводняването на организма.

Предпазването от заразяване със салмонелоза се основава на висока хигиена и санитарен контрол в готвене на храната, която включва месо, мляко, яйца, особено в заведения за хранене. Важно е да се има предвид значението на хигиената на работниците, които пипат храната. Унищожаването на салмонелата може да се извърши чрез обработка на храната на висока температура, а по време на нейното съхранение трябва да се поддържат ниски температури. Тъй като продуктите могат да се заразят от замърсяване, добре е да се налага ветеринарен контрол над животните. Добре е да избягвате контакт с насекоми на храната, особено на мухи, които могат да разнасят салмонела

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *