Сърце

Сърцето е кух мускулест орган, разположен в гръдния кош, част от сърдечно-съдовата система. Той се намира върху сухожилния център на диафрагмата и лежи асиметрично – 2/3 от него са в лявата част, а 1/3 са в дясната част на тялото. Сърцето има форма на неправилен конус и подобно на помпа придвижва кръвта из тялото. Чрез кръвта се транспортират хранителните вещества, кислородът и хормоните до всички клетки.Обвито е от перикардна торбичка и е фиксирано за големите съдове – аорта, белодробен ствол и две кухи вени. Кухината на сърцето се разделя от преграда, септум, на четири отделения – две предсърдия и две камери, които са разделени съответно с междупредсърдна и междукамерна преграда. Дясното предсърдие и камера образуват дясната, венозна, половина на сърцето. През нея минава венозната кръв, наситена на въглероден диоксид. Лявото предсърдие и камера образуват лявата, артериална, половина на сърцето, през която минава артериалната кръв, наситена на кислород. Еднопосочното движение на кръвта се осъществява чрез ритмични контракции на сърдечната мускулатура и наличие на клапи.

Сърдечната стена е изградена от три слоя – епикард, външен слой, миокард, сърдечна мускулатура и ендокард , вътрешна тънка ципа, която покрива цялата вътрешна повърхност на мускулния слой. Работата на сърцето се осъществява чрез редуване в строга последователност на три състояния – съкращение на предсърдията, съкращение на камерите и разхлабване на цялата мускулатура. Обикновено ритъмът на автоматичното съкращение е строго регулиран – у възрастен човек средната му честота е около 70 удара в минута. Силата и честотата на съкращенията се управляват от вегетативната нервна система. В клетките на възбудно-проводната система е заложена не само вътрешната регулация на сърдечния ритъм, но и програмата за неговото изменение с напредване на възрастта. Така например у новородените сърдечните съкращения са около 140 в минута, а при възрастните този ритъм се забавя. Това съответства на новите особености на сърдечно-съдовата система – по-голямо сърце, по-дълъг път, който изминава кръвта в тялото, промяна в еластичността на съдовете. Кръвоснабдяването на сърцето се извършва от две коронарни артерии – лява и дясна.

Кръвоносните съдове на сърдечно-съдовта система образуват две основни подсистеми – съдове от малкия и от големия кръг на кръвообращение. Съдовете от малкия кръг пренасят кръв от сърцето до белите дробове и обратно, а тези от големия съединяват сърцето с всички други части на тялото. В малкия кръг на кръвообращение ролите на артерии и вени са разменени – белодробната артерия пренася бедна на кислород кръв до белите дробове, а белодробните вени снабдяват сърцето с наситена с кислород кръв.

Източник на схемата – Уикипедия

Схема на сърце
1. Горна куха вена 2. Белодробна артерия
3. Белодробна вена 4. Митрална клапа
5. Аортна клапа 6. Лява камера
7. Дясна камера 8. Ляво предсърдие
9. Дясно предсърдие 10. Аорта
11. Пулмонарна клапа 12. Трикуспидална клапа
13. Долна куха вена

Препоръчваме ви:

         

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *