Съвети за начинаещи бегачи

Препоръчваме ви:

Всеки човек, който започне да спортува с бягане, изпитва трудности в началото. От една страна това е така, тъй като бягането не натоварва само мускулната система, а още дихателната и сърдечно-съдовата. От друга страна изглежда лесен спорт за практикуване, но всъщност за да се постигнат някакви нормални резултати, трябва много мотивация. Естествено, когато трениращият влезе в форма, тогава той ще установи колко по-добре се чувства след тренировка. В даден момент вероятно ще започнете толкова да го харесвате, че само ще чакате да се приберете от работа и веднага ще ходите да бягате. Една от положителните черти на бягането е възможността да се изолираш от света и да се насладиш на спокойствието. Пробвайте, за да видите дали няма да ви хареса чувството на приятна релаксация и спокойствие след активна тренировка на открито.

1. Бързо изморяване
Първите няколко километра от тренировката са най-трудни. Малко след като започнете, краката ще ви натежат толкова много, все едно сте бягали 10 километра на бърза скорост. Всъщност това, от което се нуждаете, е добра загрявка на тялото. Започнете тренировката с бавно бягане и след това полека повишавайте темпото. Когато почувствате първите признаци на умора намалете темпото или дори започнете да ходите. Важното е да изминете необходимия брой километри и да сте упорити.

2. Мотивация
Колкото да сте мотивирани да издържите повече време, с изминаването на няколко километра в активна тренировка мотивацията започва да спада заради натрупващата се умора в тялото. В такива случаи можете да си носите плеър или телефон, на който да слушате любимата си музика. Нейният ритъм ще стимулира раздвижването ви и ще повиши мотивацията ви.

3. Не се насилвайте

Докато организмът ви влезе във форма ще е необходимо определено време, в което трябва да сте търпеливи. Когато влезете във форма, веднага ще усетите липсата на умора или поне по-бавното й натрупване в тялото ви. Дотогава правете паузи през интервали от време, в които да забавяте темпото или дори да ходите, ако тренировката ви се вижда твърде натоварена. Всъщност редуването на натоварване и след това почивка е полезно за сърцето.

4. Визуализирайте тренировката
За да постигнете резултати в тренировката си, трябва да сте съсредоточени върху това, което правите. Когато отивате на тренировка, бъдете мотивирани да се справите поне малко по-добре от предния път, когато сте тичали. Визуализирайте се как тичате и се опитайте да избегнете грешките, които правите, когато тренирате бягане и се концентрирайте върху приятното усещане да се движите с лекота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *