Съвети за здравето на детето в училище

Препоръчваме ви:

С тръгване на училище вашите деца започват да общуват с повече хора, съученици и учители. Според специалисти повечето болестни епидемии сред децата започват от училището и се разпространяват сред възрастните в семейството. Изследване е установило, че семействата, които имат деца в училищна възраст имат по-висок процент на заболеваемост в сравнение с тези, които имат по-големи или по-малки деца. Най-честите заболявания са настинки, грип и варицела, също така не трябва да се пропускат и въшките. Тъй като не е възможно да се пропусне нито една от изброените заболявания, трябва да научите вашите деца как да се пазят от тях. Здравословен сън, редовно миене на ръцете и консумирането на здравословна храна ще помогнат да предпазите детето от много заразни заболявания.

Здравословен сън
Децата и тийнейджърите се нуждаят най-малко от девет часа сън на нощ, за да са здрави. Виновници за да не получават достатъчно сън са телевизорите и компютрите в техните стаи. За да свикнат децата да си лягат по-рано, за да стават рано за училище, специалистите съветват да ги карате да си лягат рано даже в почивните дни, особено ако децата са по-малки, както и да започнете с тази техника няколко седмици преди започване на учебната година. Хубаво е да махнете компютъра от детската стая, а работният кът да обособите в хола или в кухнята.

Миене на ръцете

Един от най-честите начини за заразяване е чрез ръцете. Когато те са имали досег с мръсен или заразен обект, а след това със същата ръка се докосват носа, очите и устата, вирусите и бактериите минават в организма. Затова не трябва да правите никакъв компромис с миенето на ръцете на вашето дете, докато то не се научи да се мие след и преди ядене, след като е ходило до тоалетна и след връщане от училище, тъй като дръжките на вратите гъмжат от бактерии.

Хранене и здраве

Колкото и клиширано да звучи здравословната закуска дава преднина на вашето дете за учебния ден. Изследванията са показали, че деца, които ядат здравословна закуска, научават повече, по-активни са в клас и се държат по-добре. Закуската и обядът в училище са важен фактор срещу запек и стомашни болки. Ако детето се събужда по-рано, то ще има достатъчно време да хапне, да се измие и да отиде до тоалетната, тъй като някои деца се притесняват да ходят по нужда в училище.

Профилактичен очен преглед

Двадесет и пет процента от децата имат скрит очен проблем. Планирайте редовни прегледи, ако при вашето дете вече е с установен такъв проблем. Ако досега не е открити заболяване, то трябва да минава на профилактични прегледи през две години. Следете вашето дете за следните признаци – седи прекалено далече или близко до телевизора, изкривява или накланя главата, често трие очи и е с изразена чувствителност на очите спрямо светлината.

Гръбначни изкривявания

Децата обичат да слагат много неща в раницата си, в резултат на което се оплакват от болки в гърба. Потърсете раница с удобни презрамки и научете децата да носят раницата винаги на двете презрамки. Профилактичните посещения в кабинета на лекар ще следят как се развива опорно-двигателната система на малчугана и дали няма изкривяване на гръбначния стълб – нещо, което е изключително често срещано сред малките деца. Следете стойката на децата като седят и вървят.

Вижте втора част

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *