Създайте алкална среда в организма си

Препоръчваме ви:

Вероятно се чудите защо трябва да създавате алкална среда в организма си и как храната може да влияе върху това. Здравите хора поддържат киселинен, pH, баланс, в който процесите протичат нормално. Ако балансът се разруши, органите стават податливи на болести, тъй като много от причините за тях се крият в киселата среда. Излишната алкалност е вредна, но излишната киселинност е още по-вредна за клетките. Тя може да причини наднормено тегло, проблеми на метаболизма, проблеми на храносмилането, стомашно-чревни болести. Смята се, че най-добре е средата в тялото да е леко алкална, но за съвременния човек това е трудно постижимо, тъй като замърсеният въздух, стресът и лошата храна създават кисела среда.

Вода
Водата е леснодостъпна и полезна съставка за алкализиране на тялото. Пийте по 1 голяма чашка с вода рано сутрин, на гладно, още преди да закусите. Най-добре е водата да е филтрирана и в нея да добавите сока на 1 лимон. Макар цитрусите да са кисели като вкус, усвояването им всъщност алкализира средата. Тъй като нашите тела имат средна киселинност pH 7.4, така че за повишаване на алкалността се търси по-висока стойност. Пийте вода не само сутрин, но през цялото време, без да чакате да ожаднеете.

Зелена салата
За обяд хапнете голяма салата, за да алкализирате тялото си и за да си набавите калций. Калцият е алкален минерал, затова е много подходящ за балансиране на твърде киселинна среда. Добавете в салатата малко лимонов сок и зехтин за вкус и здраве.

Ядки
Ако през деня огладнеете, хапнете малко сурови или печени, но безсолни бадеми. Те алкализират средата, тъй като са пълни с алкални съставки като магнезий и калций. Освен да балансират киселинността, ядките влияят добре върху нивото на кръвната захар, което е много добре за хора с диабет.

Нектари
Нектари и смути напитки от бадемово мляко с хлорела на прах и замразени плодчета са вкусни и полезни за алкализиране на средата в тялото ви. Избягвайте кравето мляко и го заменете с ядково, тъй като то е киселинно-образуваща храна.

Тренировка
Основна стъпка в грижа за балансираната киселинност в тялото е тренировката. Колкото добра да е вашата диета, без да тренирате не можете да постигнете балансирана хармония. Ще алкализирате тялото си дори само с бърза разходка от офиса до вкъщи, тъй като движението премахва киселинната „смет“.

По-малко месо и месни храни
Избягвайте месото и месните храни, особено ако са пържени, тъй като те действат силно киселино-образуващо на средата в организма ви. Докато се храносмила, месото оставя киселинни „остатъчни“ съставки, затова хапвайте месо умерено, а ако искате да алкализирате тялото си, правете си безмесна диета поне веднъж на няколко дни.

По-малко газирани напитки и захар
Безалкохолните напитки са вредни не само заради газираността, която уврежда зъбите и дразни лигавичната тъкан на стомаха. Те са с огромно съдържание на захар, която е силно киселинна съставка. За да балансирате киселинното действие на 1 чашка газирана вода, трябва да изпиете поне 30 чашки вода. Заменете газираните напитки с чай или пресни сокове, които съдържат по-малко вредната плодова захар.

По-здравословно приготвяне на храната
За да създадете алкална среда в организма си похапвайте по-често зеленчукови храни. Важно е как ще ги сготвите, тъй като пърженето унищожава повечето полезни съставки и действа киселино- образуващо. Подсладителите и маслото съдържат много киселинност в себе си, затова ако ги използвате за готвене на полезна храна, ползата е нулева. Насладете се на зеленчуковите съставки на пара или печени, с малко сол и малко зехтин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *