Седефче срещу спазми и тревожност

Седефчето, Ruta Graveolens, представлява полухраст, който достига височина до 1 метър и се отличава със силен аромат. Растението се среща в южните части на Европа и на полуостров Крим. В България то може да се открие по сухи скалисти и каменливи зони, в редки гори и по храсталаци в районите на Дунавската равнина, Тракийската низина, Черноморското крайбрежие и Средните Родопи, на надморска височина от 400 метра. Може да се срещне и под името мързелив синчец.

В седефчето се откриват витамини С, К и РР, алкалоиди, фуранокумарини, етерични масла, дъбилни вещества, кумарин, рутин, хептанова, каприлова и кипринова киселина. Откриват се още танини, смоли, горчиви вещества и флавоноиди. В свежото растение се съдържа до 0,16% етерично масло. В неговия състав влизат ундецилов алкохол, лимонен, метилнонилкетон, цитронелол, пинен и цинелол.

Седефчето се отличава с анти-спазмолитично, стимулиращо, газогонно, противоглистно и нерво-успокоително действие. То е много полезно за кръвоносната система, защото подсилва здравината на капилярните стени и подобрява периферното кръвообращение. Растението има положително действие при епилептични припадъци, тревожност, нервност, конвулсии и остро главоболие. Освен това то има свойството да понижава високото кръвно налягане и помага при симптоми на атеросклероза. То може да се използва още при болезнена менструация, маточни кръвоизливи и сърцебиене по време на менопаузата. Седефчето има положително въздействие и върху храносмилателната система. То има свойството да облекчава симптомите на подуване, колики, газови и други стомашни проблеми, като най-вече увеличава апетита.

Билката е полезна при ревматични болки, треска, кашлица, затруднено дишане и подагра. Малки количества от нея могат да се използват за елиминиране на отровите от ухапвания от скорпиони, змии и паяци. В българската народна медицина седефчето се употребява като много добро сънотворно и седативно средство. Билката не трябва да се приема в големи дози, защото може да предизвика появата на сериозно отравяне. Не се препоръчва да се приема с храна, а бременните жени трябва да я избягват напълно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *