Седем ползи от шафрановото масло

Ползите за здравето на шафрановото масло включват способността му да понижава нивата на холестерола, да управлява кръвната захар, да подпомага загубата на тегло, да подобрява състоянието на косата, да подобрява качеството на кожата, да намалява симптомите на ПМС, да контролира мускулните контракции и да стимулира имунната система.

Шафранът е растение, подобно на трънка, с много клончета и с малко познато предназначение, с изключение на маслото, което се добива от него. За щастие, това масло е изключително ценно и се извлича от семената. В миналото семената от шафран обикновено се използвали за оцветяване, но през последните няколко години те са увеличили приложението си. Това е важно растение за култури, датиращи от времето на древните гърци и египтяни.

Има около 60 страни по света, които отглеждат тази култура, но общият добив е доста малък, само около 600 000 тона годишно по света. В съвременната история растителното масло, извлечено от семената, е най-ценният елемент на растението и по-голямата част от продукцията се използва за тази цел. Маслото обаче е добър заместител на други, по-малко здравословни растителни масла, които се използват широко, така че пазарът продължава да расте в целия свят.

1. Сърце – Шафраненото масло е доказано, че има много високо съдържание на омега-6 мастни киселини (известна като линолова киселина), което е полезен тип мастна киселина. Тази киселина може да помогне на тялото да поддържа здравословен баланс на холестерола в организма, което намалява шансовете за развитие на атеросклероза, както и други здравни състояния, като сърдечен удар и инсулт, които често са резултат от това състояние.

2. Диабет – Омега-6 мастната киселина също е доказано, че контролира нивата на кръвната захар, като по този начин помага на диабетиците. Шафрановото масло също може да попречи на здравите хора да развият диабет.

3. Отслабване – Омега-6 мастната киселина, която е в изобилие в шафрановото масло, помага на организма да изгаря мазнините, вместо да ги съхранява. Това прави маслото много ценно, тъй като се използва в много готварски продукти и може да се консумира от хора, страдащи от затлъстяване, за да отслабнат, без да се налага да правят прекалено много промени в диетата си.

4. Коса – Шафраненото масло е богато и на олеинова киселина, която е много полезно за скалпа и косата. Този витамин увеличава циркулацията на скалпа, стимулира растежа на косата и укрепва фоликулите. Тя също така може да ви помогне да запазите косата блестяща и жизнена, така че маслото често се използва в козметични продукти. Същият ефект може да се получи, ако консумирате маслото, като добавка към вашата храна.

5. Грижа за кожата – Високото съдържание на линолова киселина в шафрановото масло го прави идеален за повишаване на качеството и вида на кожата ви. Линолевата киселина може да се комбинира със себума, за да отпуши порите и да намали черните точки, както и акнето, което е резултат от натрупването на себум под кожата. Освен това, линолевата киселина стимулира регенерацията на нови кожни клетки, което помага да се изчистят белези и други дефекти от повърхността на кожата.

6. Намалява симптомите на ПМС – По време на менструацията жените често страдат от ужасна болка и безпокойство. Ленолеиновата киселина на шафрановото масло регулира простагландините в организма, които причиняват големи хормонални флуктуации и от там неприятни симптоми по време на месечния цикъл.

7. Имунна система – Въпреки че регулира функцията на простагландини, шафрановото масло също допринася за образуването на омега-6 мастни киселини, които създават тези простагландини. Това са хормон-подобни вещества, които помагат на организма да функционира нормално, включително стимулира функцията на имунната система, като по този начин оставя тялото ни по-защитено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *