Семената и техните здравословни ползи

Препоръчваме ви:

Нигела (черен кимион) – нигелата е семе, което е богато на хранителни вещества. Съдържа множество аминокиселини (около 15), включително и осем от деветте незаменими. Богато е на въглехидрати, мастни киселини и фибри. Освен това в състава му можем да открием витамини и минерали – мед, желязо, фосфор, витамини от групата на В – В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), В9. Здравословните ползи са насочени към лечението на кашлица, притежава противовъзпалителни свойства, атиканцерогенни, съдоразширяващи, антисклеротични и антиоксидантни свойства. Подпомага функционирането на стомаха и червата, както и подобрява функционирането на жлъчката.

Сусам – вкусна и предпочитана подправка, богата на белтъчини, целулоза, витамини от групата на В и фолиева киселина, особено тиамин (В1) и В6. Съдържа още минерали, като калций, желязо, фосфор, магнезий, мед и селен. Олеиновата киселина в сусама спомага за намаляване на LDL холестерола и за увеличаване на добрия HDL холестерол, предотвратява коронарната болест на сърцето и инсултите. Действа като антиоксидант и стимулира растежа, подпомага синтеза на ДНК, намалява тревожността, подпомага мозъчната и мускулната дейности.

Слънчогледово семе – богато на витамин Е, мастноразтворими мастни киселини, витамини и минерали. Здравословните ползи се изразяват в контролиране на увреждането на клетките, което предпазва от развитие на рак, заради селена; съдържат магнезий и мед, които осигуряват по-здрави кости. Магнезият подпомага здравето на нервната система, витамин Е подпомага състоянието на кожата. Освен това слънчогледа е антиоксидант, помага за освобождаването на свободните радикали.

Ленено семе – богато на фибри, които указват добро влияние върху храносмилането и отделителната система. Лененото семе е добър източник на Омега-3 мастни киселини, които спомагат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Лененото семе притежава и антиоксидантни свойства, пречиства организма от натрупаните свободни радикали. Влияе добре при белодробни заболявания, както и предпазва от някои ракови заболявания.

Царевичен грис – богат на въглехидрати, протеини, манган, цинк, фосфор, магнези, мед, фолиева киселина, витамини от групата на В, калий. Фибрите помагат, за да се чувствате заситени, предотвратяват и запичането. Желязото подпомага на червените кръвни клетки да пренася кислорода, освен това подсилва метаболизма, активира ензими, които освобождава енергията, подпомага мозъчната функция. Фосфорът е полезен за ДНК, както и за костната минерална тъкан. Цинкът подпомага по-бързото зарастване на раните.

Елда – наситена с витамини и минерали, съдържа баластни вещества, които подпомагат храносмилането. Съдържа витамини от групата В, магнезий, манган, фосфор, цинк, мед, калий и селен. Полезна храна срещу разширени вени, сърдечно-съдови заболявания, проблеми със зрението, недобро оросяване на крайниците, хемороиди, притежава противовъзпалителни свойства, подходящ при артритни заболявания. Използва се като суперхрана при хора, страдащи от алергии, помага за подобряване състоянието на косата и кожата, както и на ноктите, поради съдържанието си на протеини и аминокиселини. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *