Шипката, извор на витамини

Препоръчваме ви:

Обикновената шипка, Rosa canina, е вид диворастяща роза, многогодишен бодлив храст, който достига до височина 2-5 метра. Шипката цъфти от май до юли, цветовете й са бледорозови до бели, с по пет венчелистчета. Плодовете се наричат шипки, с кръгла до овална форма са и са с червено-оранжеви разцветки. Те са месести и са пълни с космати семена. Шипката расте в гори, край реки, в равнини и планини. Среща се в България, Северозападна Африка и Западна Азия, но е пренесена и в Северна Америка. Haй-cтapитe ceмeнa oт шипкa ca oткpити в Aнглия и дaтиpaт oт Kaмeннaтa epa.

Най-често за храна и лекарство се използват плодовете на шипката, които природата е превърнала в натурален склад за витамини. Плодът е известен с богатото си съдържание на витамин С, провитамин А, ликопен, пектин, витамини В1 и В2, незаменими мастни киселини. Съдържанието на витамин С в шипката е най-високо в сравнение с всички растения. Зрелите плодове могат да достигнат съдържание на витамина до 600-2000 милиграма на сто грама шипки, като това ги прави с 30-40 пъти по-богати на витамин C от червените домати и лимоните, а около 300 пъти по-богати от ябълките. Плодовете съдържат минерални соли – калиеви, калциеви, фосфорни, магнезиеви, а освен това флавоноиди – кемпферол, кверцетин, рутин. Те активизират ензимните системи и синтеза на хормони, имат кръвоспиращо действие и повлияват благоприятно въглехидратната обмяна. Антиоксидантите предпазват клетките от радикалите и се борят с болестите, а пектините имат леко диуретично въздействие. Обикновено шипката се употребява като сладко, конфитюр, чай, най-често изсушена и смесена с билки. Маслото от дива роза се използва за поддържане на кожата и косата, заради съдържанието на антиоксиданти, срещу бръчки, петна и стрии.

Плодовете на шипката са широко използвани от народната медицина от векове. Комбинацията от витамин С и полезни съставки в плодовете на шипката стимулира образуването на червени кръвни клетки, повишава работоспособността и засилва имунната система на организма. Затова шипките се препоръчват на болни от диабет, анемии, умствена и физическа преумора, простудни заболявания, авитаминози, грип. В различните страни шипките са прилагани за лечение на най-различни заболявания. В Китай те се използват за нормализиране храносмилането и против глисти, в Тибет се употребява за лечение на артеросклероза и бъбречни заболявания, а в Русия е познато лекарство за камъни в бъбреците, чернодробни заболявания, язви, гастрити и колити. В традиционната българска медицина плодовете от шипка се използват като витаминен източник, за повишаване на имунната система, за укрепване на сърцето и кръвоносната система, а заради съдържащите се пектини и танини народната медицина изпозва шипката за лечение на стомашно-чревни заболявания и проблеми с дихателната система. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *