Шоколадът, вкусно изкушение с много ползи

Препоръчваме ви:

Шоколадът е хранителен продукт от какао, но може да включва множество разнообразни съставки. Той се произвежда от ферментирали, изпечени и смлени семена от какаово дърво. Като база основните съставки на шоколада са какаовата маса, която представлява сухата част на какаовите зърна, както и какаовото масло, което представлява мазнините в зърната. Шоколадът е ‘изобретен’ от древните ацтеки, които го консумирали на напитка, а много често добавяли люто в сместа. Предполага се, че наименованието ‘шоколад’ произхожда от думата ‘chocolatl’, което на езика нахуатъл означава ‘горчива напитка или вода’. За ацтеките шоколадът бил свързан с богинята на фертилността у жените, Шочикетсал, откъдето произхожда наименованието на напитката според други тези.

Какао се произвежда в Мексико, Централна и Южна Америка поне от 3 000 години. Най-ранното писмено доказателство за употреба на продукта от човека е от 1100 г.пр.н.е. Съвременното производство на какао е в Западна Африка. Процесът на произвеждането на шоколад започва със събирането на узрели шушулки от какаово дърво. След това те се отварят и от тях се изстъргват какаовите зърна. Зърната се оставят за няколко дни да ферментират и след това се държат на открито, за да изсъхнат. За да се произведе какао и шоколад трябва да се използват само узрели плодове, тъй като недостатъчно узрелите не съдържат достатъчно количество масло, а също така не могат да ферментират. Изсушените какаови зърна се почистват и изпичат, за да се отпуснат обвивките им и след това ядките се изваждат, начупват и се смилат. От тях се отделя маслото и масата се превръща в субстанция, от която се оформя горчив натурален шоколад.

Натуралният шоколад се произвжда от основните две съставки – какаова маса и какаово масло, а често се добавя и подсладител. За да се оформи млечен шоколад се включва в състава мляко, но могат да се използват ядки, стафиди, плодови пълнежи. Белият шоколад се изработва само от какаово масло, без какаова маса, но се включват подсладител и аромати. Смесването на съставките може да продължи до няколко часа, след което сместа се изсушава на отделни парчета, които се разбиват с какаово масло. Рафинирането на сместа включва многократно преминаване през рафиниращи валяци, които стриват малките парченца и сместа добива плътно течно състояние. Колкото повече се рафинира шоколадът, толкова по-мек и гладък е той. Рафинираният шоколад се разбива в специални машини, в които се отстраняват влагата и киселинността му, нежеланите аромати се неутрализират, а желаните се подсилват. За да се трансформира в гладка и блестяща маса, шоколадовата смес се темперира. Иначе в нея ще се образуват кристали, повърхността й ще е на зрънца, а какаовото масло ще образува сиво-бял слой на повърхността и ще се отдели от останалата маса, както каймакът се отделя от млякото.

Много често се спори дали шоколадът е полезен или вреден, като противниците му изтъкват съставки като захар и мляко, а тези, които поддържат тезата за неговата полезност, изтъкват високото съдържание на антиоксиданти в какаото. Консумацията на шоколад в умерени количества може да намали кръвното налягане. Натуралният шоколад съдържа доста антиоксиданти, които се грижат за сърцето. Ако обаче се прекалява с шоколада, това може да доведе до повишаване на рисковете от сърдечни заболявания, кариес, затлъстяване, тъй като съдържа около 500 калории на 100 гр продукт. Това се дължи основно на захарта в сместа на десерта. За храна се използва и какаовото масло, то намира приложение не само в гастрономията, но и в козметиката, аромотерапията и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *