Сифилис

Сифилисът представлява хронично заболяване, което се причинява от бактерията Treponema pallidum. То се характеризира с различни етапи на проявяване и латентни епизоди. Освен това за него е характерна цикличност на разпространението. Причинителят на заболяването представлява спираловиден микроорганизъм, които има характерни плавни движения. В 95% от случаите заболяването се предава по полов път. Освен по полов път, заболяването може да се предава и по кръвен, но този вариант е много рядко срещан. Третият възможен вариант за пренасяне на инфекцията е посредством плацентарното кръвообращение от болна майка на плода.

В клиничната картина на нелекувания придобит сифилис са класифицирани 3 стадия, първичен, вторичен и третичен. За първичния стадий, след изминаване на инкубационния период, е характерна появата на ерозивна лезия. Няколко дни след нейната поява се увеличават лимфните възли около нея. Най-често лезията се появява в областта на гениталиите. Ако не се започне лечение, заболяването преминава във втората фаза. Тя има продължителност от 6 месеца до 5 години. През този период се наблюдават различни кожни изменения. Ако заболяването не бъде диагностицирано през този период, измененията регресират и настъпва латентен стадий, който може да продължи от няколко седмици до няколко месеца, в зависимост от имунната система на организма. През този етап е възможно загуба на окосмяване в различни области. През третия стадий от заболяването се наблюдават промени по кожата, лигавиците, вътрешните органи и централната нервна система. Третият стадий настъпва за период 3- 10 години след инфектирането, но това е много условен интервал, защото много малко хора стигат до него. Характерно за него е появата на големи по размер кожни лезии, засягане на опорно-двигателния апарат, черния дроб, сърдечно-съдовата система и пикочно-половата система.

Диагностицирането на сифилиса се основава на лабораторна находка и клинична оценка. Извършват се серологични тестове, които доказват наличието на антитела срещу микроорганизма, който е причинител на заболяването. Прилага се класическата реакция на Васерман. Лечението на сифилиса започва веднага след поставянето на диагнозата. Прилагат се пеницилинови препарати под различни форми. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-ефективно е то. Пациентите, които имат диагностициран сифилис, подлежат на проследяване от специалист венеролог. Когато лечението започне навреме, пациентът се излекува успешно, без никакви усложнения. Същото се отнася и за пациенти, при които е засегната централната нервна система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *