Синдром на придобитата имунна недостатъчност

СПИН е една от най-сериозните съвременни болести, тъй като за нея вссе още не е открито лечение. Тя е синдром, защото представлява съвкупност от физически признаци и клинични симптоми; придобита, защото тя не е вродено или генетично предадено състояние; а имунна, защото показва, че е засегната имунната система, която трябва да отблъсква болестотворни вируси, бактерии и организми. Недостатъчност е състояние, в което имунната система не може да се пребори с инфекциите и болестите, които я атакуват. СПИН е хронично вирусно заболяване на имунната система, което е причинено от човешкия имунодефицитен ретровирус – ХИВ. Вирусът се свързва с лимфните клетки, навлиза в тях и ги уврежда, като по този начин прогресивно намалява ефективността на имунната система като прави болния уязвим за опортюнистични инфекции и злокачествени заболявания. СПИН е описан за първи път в Съединените щати през 1981 година, неговият причинител ХИВ е изолиран през 1983 от френски екип на Люк Монтание, а начинът му на действие е открит малко по-късно от Робърт Гало в САЩ.

ХИВ-вирусът не е високо инфекциозен, вирее само в течна среда и не може да живее дълго извън тялото. За да се зарази човек е необходимо телесни течности от заразен индивид да попаднат в тялото му. Най-голяма концентрация на вируса има в кръвта, семенната течност и вагиналните секрети на хора, които са носители на вируса. На теория има вируси и в слюнката, потта и прочее, но в тях концентрацията е толкова малка, че на практика човек не може да се зарази от тях. Човек, който е инфектиран, се нарича ХИВ-серопозитивен и остава носител до края на живота си. Инфекцията обикновено е причина за развитие на СПИН, макар че в редки случаи заболяването не се развива. Над 33 милиона в света живеят с вируса на СПИН, 2/3 от заразените са в Африка, южно от Сахара, а в България с ХИВ са заразени 4 хиляди души, а се счита, че 3 хиляди от тях не знаят това. Важно е да се знае, че човек може да носи в себе си вируса, но да не боледува от СПИН, може да не се разболее години наред, но през това време да разпространява вируса и да заразява други. СПИН сам по себе си не убива, но тялото не може да противодейства на обикновени болести, когато защитата му е отслабена.

Кой се заразява и как се предава
Всеки може да се зарази, никой не е застрахован. Предаването на инфекцията е доказана само по три пътя – при полов контакт, което е в 80% от заболеваемостта; при преливане на кръв, кръвни продукти, присаждане на органи или използване на общи венозни игли; от болна майка на новородено, от плацентата, по време на раждане и по време на кърмене. Експерти твърдят, че не може да се заразите от ръкуване, прегръдка или целувка; от кашлица и хрема; от обща храна, прибори за хранене и чаши; при използване на бани и тоалетни; при използване на обществени плувни басейни; от ухапване от комар или други насекоми. Макар по-рядко, вирусът може да се предаде от професионални или битови наранявания, при които се образуват рани, тъй като хора с такива рани могат да се заразят от пряк контакт с кръв или секрети от болни от ХИВ инфекция индивиди.

Симптоматика
Световната здравна организация поставя инфекциите и болестните състояния, които се наблюдават при заразени с ХИВ в няколко стадии
Стадий I – ХИВ инфекцията е без симптоматика и не се категоризира като СПИН
Стадий II – включва рецидивиращи язви в устната кухина и повтарящи се инфекции на горните дихателни пътища
Стадий III – включва хронична диария, която продължава повече от месец, тежки бактериални инфекции и белодробна туберкулоза
Стадий IV – включва тежки опортюнистични инфекции и саркома на Капоши
Важно е да се знае, че има период, в който болестта може да стои скрита. Серологичните тестове, които откриват антитела в кръвта, могат да хванат заболяването най-малко месец след заразяването, защото в началото болестта е все още в инкубационен период, а организмът не е изработил антитела срещу вируса. Със сигурност може да се каже дали човек е заразен чак след 3- 6 месеца.

Лечение на болестта
Понастоящем сигурни медикаменти за лечение на СПИН не съществуват, а според изследванията това би било трудна задача, тъй като вирусът е много изменчив. Без лечение ХИВ-инфекцията почти винаги води до СПИН, което почти неминуемо довежда до смърт. Днес съществуват обаче методи на лечение, които забавят развитието на ХИВ-инфекцията и позволяват хора, които са инфектирани с вируса, да живеят здрави и продуктивни много години. Те обаче са много скъпи и не всички заразени могат да се лекуват с тях. Най-сигурният начин да разберете дали сте заразени е да си направите тест за ХИВ. Можете да се защитите като ползвате презерватив, винаги когато правите секс и не ползвате общи спринцовки за каквато и да било цел и дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *