Синузит

Синузит е често срещано заболяване от възпаление на околоносните кухини. То може да бъде предизвикано от бактерии, вируси, гъбички. Обикновено се обостря през влажните и студени дни. Има две разновидности, остра и хронична, като продължителното заболяване в остра разновидност често се хронифицира. Възпалителният процес тръгва от носната кухина и се развива в кухината на синуса. Възпалението може да се развива във времето с периоди на затихване и обостряне на симптоматиката. За хроничен се приема синузит, на който гнойното възпаление продължава в рамките на повече от 3- 4 месеца. За да се предпазите от обостряне на симптомите е добре да носите шапка в студено време и да стоите далеч от вятър.

Причини за заболяването
От основно значение за развитието на симптомите и за хронифицирането са индивидуалните особености на устройството на околоносните кухини и състоянието на имунната система. Потенциален фактор е развитието на полипи в околоносните кухини, както и затруднено оттичане на секретите от носа, изкривяването на носната преграда и увеличената трета сливица. Възможно е да се появи инфекция на кухината на синуса от нараняване или от пробив на зъбен гранулом, който произхожда от горната зъбна редица.

Симптоми и лечение
Синузитът се характеризира със следните неразположения и симптоми – запушен нос; хрема; липса на обоняние; главоболие, особено в предната част на челото и ако се навеждате; секреция от носа; висока температура, особено вечер. Секрецията от носа може да премине от водниста в гнойна. Обикновено у болния болката се усеща в челото и веждите, а ако се засегне максиларният синус, тя може да е в зъбите. Синузитът може да развие някои усложнения – абсцес на синуса; менингит, който засяга мозъчните обвивки; енцефалит и мозъчен абцес, които засягат мозъчното вещество; заболяване на костната тъкан на околоносните кухини; отит; пневмония; трайна загуба на обоняние.

За лечение на синузит се използват следните способи – осигуряване на отток на засегнатата кухина; промивка на кухината с противовъзпалителни средства; ако има бактериална инфекция – антибиотик; за подобряване на имунитета се пият имуномодулатори. Основен етап от лечението на синузиса е премахване на гнойта от засегнатия синус, обикновено с мек катетър или пункция с игла. Ако заболяването е по-сериозно, след изтегляне на гнойта от околоносната кухина, в нея може да се постави медикамент. Операция на околоносните кухини се налага, ако нарастващото гнойно възпаление не се повлиява от консервативно лечение, ако в кухината има полипи, кисти и деформации, които препятстват дренажа и вентилацията на околоносните кухини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *