Синя тинтява за здрав черен дроб

Синята тинтява, Gentiana cruciata, е многогодишно тревисто растение, което принадлежи към род Тинтява. То расте из храсталаците, горските поляни и каменните склонове на планините и цъфти през периода юли- август. Класифицирани са над 400 вида тинтява, които виреят в планинските зони на субтропичната и умерена област на континентите. Легендите разказват, че растението носи на латински името на илирийския крал Гентий, който пръв е забелязал лечебните свойства на тинтявата и ги е използвал по време на епидемиите от чума. Синята тинтява се нарича още с имената горчанка, злъчка, мъжка тинтява, облиставиче, злъчката на земята, сечин бурен, горчива трева, кръстоцветна тинтява, едностръка тинтява, свещилник, глиставиче.

В синята тинтява се съдържат багрилни вещества, гликозиди, аскорбинова киселина, пектин, генциамарин, генциопикрин, генциазин, етерично масло, танини, ксантони и тризахарида генцианоза.

С лечебна цел се използват всички части на растението. Синята тинтява е много полезна за стомаха, освен това тя стимулира апетита и има жлъчегонно действие. Билката се препоръчва за лечението на билиарна анорексия и за повишаване на стомашната секреция. Приемането на растението стимулира слюнчената секреция и увеличава съпротивителните сили на организма. Коренът на синята тинтява има тонизиращо действие върху черния дроб и потиска вирусите в него. Ето защо тя се смята за незаменим помощник при стомашно разстройство. Билката има противоглистно и противоспастично действие. Може да се прилага при газове в червата, стомашни и чревни колики, жълтеница, против глисти, лениви черва и малокръвие. В българската народна медицина растението се използва при възпаления и пясък в пикочния мехур и бъбреците, хистерия, туберкулоза, хемороиди, подагра, болезнена менструация, кашлица и виене на свят.

Под формата на лапи билката може да се използва за налагане върху трудно зарастващи рани, циреи и изгаряния. Със запарка от билката може да прави жабурене в устната кухина, което води до укрепване на венците. Приемането на отвара от синя тинтява води до увеличаване на количеството на белите и червените кръвни телца и до усилване на съкращенията на сърдечния мускул.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *