Слънчевите очила – цената има значение!

Най-популярният пролетно-летен аксесоар безспорно са слънцезащитните очила. Когато ги купуваме от пазара или от сергиите по улицата, ние икономисваме преди всичко за сметка на здравето си. Специалистите обясняват, че тези очила всъщност не осигуряват защита срещу ултравиолетовите лъчи – “лещите са направени от неоптичен полимер, както при пластмасовите бутилки. Тези очила могат да доведат до изгаряне на ретината”.

Ако лещите са некачествени, хората всъщност “лъжат” своите очи. В тъмнината зениците са разширяват и ако в този момент върху тях въздействат ултравиолетовите лъчи, а няма защита, могат да се получат сериозни увреждания.
Освен това, всяка преграда на пътя на светлината по правило вреди на очите. Без специално покритие на лещите, например антирефлексно, при използването на слънчевите очила с тъмни лещи се губи 8% от светлината. Лещите трябва да пропускат максимум светлина, като задържат вредните лъчи.

Върху етикета на качествените очила винаги има надпис “Blocks at least 90% UVB and 60% UVA”. Това означава, че лещите не пропускат 90% от ултравиолетовите лъчи тип В (офталмолозите ги смятат за по-опасни) и 60% от ултравиолетовите лъчи тип А. Цифрите могат да се променят според степента на защита. Колкото по-висок е процентът, толкова по-надеждно очилата предпазват очите.

В информацията за очилата трябва да са посочени и дължините на вълните, които не се пропускат от лещите. Пълна защита от излъчване осигуряват очилата с указание 400 nm (нанометра). Те задържат вълните с дължина до 400 nm. Ако цифрата е по-ниска от 400, то очилата пропускат близкия ултравиолет.

Съществува още един показател – коефициент за пречупване на светлината: 1,4, 1,5, 1,6 и т.н. Колкото по-голям е коефециентът, толкова по-добри са лещите.

Слънчевите очила отдавна не се използват само по необходимост, а и просто като аксесоар към облеклото. Специалистите твърдят, че “очилата са и вид показател за това, колко струва човек”. Купувайки си моден аксесоар на някоя известна фирма като Dior, Chanel, Armani, Bausch&Lomb, хората плащат за името, но и за здравето си. Според статистиката, 80% от оптическата продукция, произведена в Китай, е некачествена.(а)

 

източник: здраве.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *