Слънце за здрав имунитет

Недостигът на витамин Д води до имунни разстройства и възпалителни процеси, установиха лекари от Университета на Мисури.

По-рано учените вече доказаха, че недостигът на този витамин влияе отрицателно на сърдечносъдовата система и увеличава риска от появата на рак.

Получените данни позволяват да се обясни ролята на витамина в профилактиката и лечението на възпалителни заболявания, включително множествена склероза и ревматичен артрит.

Ниското ниво на витамин Д пречи на нормалната работа на имунната система и спомага за вътрешни възпаления, които като правило се срещат при хората с хронични заболявания.

Американските медици препоръчват необходимото количество да се набавя от храната (риба, мляко и ананасов сок), но най-вече за сметка на слънчевата светлина – главният източник на витамин Д.

Ежедневно човек трябва да приема не по-малко от 1000 МЕ (международни единици) витамин Д. С настъпването на пролетта и приближаването на лятото слънцето е най-лесното достъпният и безплатен начин да си набавим полезния витамин.

Само 10 минути слънчеви бани три пъти седмично позволяват да се набави необходимото количество от витамина в организма, отбелязват медиците. Те припомнят, че хората с по-тъмна кожа се нуждаят от повече време за тази цел.

източник: dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *