Сминдух срещу стомашни проблеми

Сминдухът, Trigonella foenum-graecum, e едногодишно растение от семейство Бобови, което е известно с това, че от семената му се подготвя подправка със същото наименование. Още векове египтяни, гърци и римляни са я използвали за кулинарни и медицински цели. Родината и е Средиземноморието, но се отглежда още в Индия, Мароко и Египет.

В билката се откриват строидни сапонини, които са производни на агликоните диосгенин, тигогенин, гитигенин и ямогенин. Откриват се още трогонелин, холин, фитин и лецитин. Изолирани са С-флавоноидите витексин и изовитексин. Частите на сминдуха съдържат до 20-30% слузни вещества, в състава на които влизат стахиоза и галактоманани.

За лечебни цели се използват жълто-кафявите семена. Сминдухът помага при треска, менструални болки, служи като афродизиак и увеличава либидото при мъжете и производството на кърма в млечните жлези при жените. Благодарение на антисептичното си действие се използва като съставка срещу ревматизъм, подагра, екземи, рани и абцеси. Консумирана вътрешно билката помага срещу стомашни проблеми. Тонизира и изостря сетивата, стимулира обмяната на веществата, понижава нивото на кръвната захар и подобрява апетита. Помага при хронична кашлица, колики, дизентерия, воднянка, уголемяване на далака и черния дроб, рахит, подагра и диабет. Препоръчва се за хора с дихателни проблеми като бронхити и възпалени синуси. Обработените семена се използват под формата на мехлеми за лечение на кожни инфекции. Семената се препоръчват при недоимък на витамин РР и при захарна болест. Със запарка от листата може да е лекуват язви на устата и болки в гърлото. Под формата на паста, която е направена от свежи листа се употребява за лечение на косопад. Заради съдържащото се желязо билката се препоръчва при анемия. В народната ни медицина се употребява при хемороиди, за лечение на диабет, като слабително и кръвоспиращо средство. Използва се като лекарствено растение в хомеопатията във Франция и Германия.

В много големи количества билката може да има неблагоприятни ефекти като подуване на корема, газове, диария и алергични реакции. Бременните жени трябва да внимават много с количеството на консумация, защото тя може да предизвика контракции. Също така се консултирайте с лекар, ако вземате лекарства за понижаване на кръвната захар или такива за забавяне на съсирването на кръвта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *