Спорт за здраве

 

 

Твърде често провеждаме такъв или подобен разговор с познати и непознати хора:

 

– Как съм се отпуснала само. Искам да си прибера коремчето, паласките, бричовете… Да сваля някой и друг килограм.

– Аз спортувам всеки ден. Спортувай и ти.

– Ох, нямам време, имам работа, деца, домакинство.

Истината е, че жените, които спортуват, имат същите ангажименти в ежедневието си. Мисля, че всичко е въпрос на организация, приоритети и делегиране на задължения към половинката (която също има дом и деца). А може би това е един начин да прекарате време заедно със семейството си – спортувайте всички заедно.

Но стига да иска, всеки може да намери време за себе си.

Да приемем, че наистина нямате време, което да отделите за спортуване. И все пак е възможно поне да раздвижите ежедневието си. Спортът е движение и тялото ви има нужда точно от това. Не е необходимо да отделяте цели 3 -4 часа седмично, за да отидете в някоя зала (басейн, стадион, игрище, парк) и да тренирате. Можете да “разхвърляте” тези часове на малки порции всеки ден.

Това е идеята: раздвижете ежедневието си.

Протегнете се хубаво преди да станете от леглото;

Завъртете леко раменете, коленете и глезените, докато правите сутрешния си тоалет;Завъртете около 7 пъти в едната и другата посока, като започнете отгоре надолу.
Леки танцувални стъпки в асансьора (никой няма да ви види), или по-добре качвайте и слизайте по стъпалата пеша;

Ходете малко по-бързо до спирката (паркинга);

Раздвижете стъпалата си под бюрото в офиса, или дори стегнете няколко пъти седалището както седите в стола; Вдигнете едното стъпало от пода и ги изпънете в шпиц, а след това в контрашпиц, повторете няколко пъти и започнете с другия крак.

Завъртете главата в едната и другата посока като кратка почивка от работата на компютъра; наведете главата вляво и вдясно, като задържате по няколко секунди; наведете напред, като гърбът ви остава прав, натиснете леко напред с едната длан отзад на тила;

Отделете част от обедната си почивка за разходка, дори и наблизо да няма парк;

Техника за дишане и отпускане на гръбнака и врата: седнете или застанете прави, гърбът е изправен, главата – също; вдишайте и изтеглете раменете назад; издишайте и отпуснете раменете напред, като извийте в “котешки гръб”. Повторете 3-5 пъти. Задържайте въздуха между вдишванията и издишванията. Това е страхотна почивка от работа, която изисква стоенето в почти една и съща поза.

Походете пеша на връщане от работа или поне стойте прави в автобуса (като сменяте тежестта от единия на другия крак);

Прибирайки се вкъщи, се отпуснете за няколко минути, мислете за нещо приятно – после ще имате по-голямо желание за домашната или друга работа;

Слушайте музика, докато вършите домакинската си работа – това ще подобри настроението ви и раздвижването ще е по-приятно;

Не пренебрегвайте танцуването в някой клуб – това е страхотно раздвижване, при това приятно;

Вечер, преди лягане си направете сами лек масаж (особено на краката) или се масажирайте взаимно с половинката; ръцете се движат отдолу нагоре с леко притискане;

Уикендите са не, за да наваксате с пропуснатите задължения през седмицата (или поне не целите), а за да се разходите в парка, в планината, да поспортувате заедно с децата или с приятели, за да направите нещо различно, нещо забавно и приятно.

Сигурни сме, че идеите, които нахвърлихме не са приложими към ежедневието на всеки. Но също така знаем, че всеки един, стига да има желание, може да приложи други, така, че да се раздвижва повече всекидневно.

Така ще свикнете да се движите, постепенно ще започнете да се радвате на кратките моменти на раздвижване, да ги търсите все по-често и да се чувствате все по-добре. Може би това ще се окаже първата крачка към редовното седмично спортуване.

източник: www.letsgym.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *