Справяне с работния стрес / част 6

Елиминирай прекъсванията.

Повечето от нас са бомбандирани всекидневно от имейли, телефонни обаждания и внезапни кратки крайни срокове. Не можеш да контролираш прекъсванията на работата ти, но можеш да контролираш твоят отговор.

Много от прекъсванията на работния процес са предвидими. Създай си критерии, спрямо които ще действаш, когато те се случат.

  • Освен, че ще си по-продуктивен, всички, с които комуникираш, постепенно ще научат и какво да очакват от теб, когато искат да си поговорите или ти изпращат имейл, и прекъсванията ще намалеят.

   Поискай промяна.

   Ако правиш едно и също нещо от дълго време, поискай да пробваш нещо ново: различна позиция в йерархията, различен район за продажба, различно работно място, офис, и т.н.

   Приоритизирай задачите си.

   С крайни срокове и бързо променящи се приоритети е от критично значение да определиш кое е наистина важното и защо.

   Първо свърши най-приоритетните задачи.

   Ако има задача, която ти е особено неприятна, свърши я възможно най-рано през деня. Така остатъкът от него ще е по-приятен.

   Раздроби задачата си на малки стъпки.

   Ако работиш по голям, обширен проект, или задачата ти е сложна, включваща работа по различни по-малки задачи, фокусирай се върху 1 малка задача, докато я свършиш, след това премини към следващата.

   Не работи по всичко едновременно.

   Делегирай отговорности на другите.

   Не е нужно да свършиш всичко сам.

   Зарежи желанието да контролираш всяка малка стъпка. Така ще се освободиш от излишния стрес.

   Научи се да правиш компромиси.

   Не бъди перфекционист.

   Ако се научиш да си доволен и от добре свършената от теб задача, вместо от отлично свършена, ще редуцираш нивото на стрес у всички, не само твоето.

   Стреми се да се справяш добре, никой не иска повече от теб.

   Стъпка 3: Емоционално здраве

   Ти си повече от това, което работиш.

   Човешките същества, освен ходещи на работа, сме и креативни, одухотворени и страстни, имаме семейства и изпълняваме различни роли.

   Подхранването на усещането ти за смисъл и цел в живота е от ключово значение за редуциране на стреса и за повече щастие – и на работното място и извън него. Това може да обхваща всичко от смислена работа, партньорски връзки, до хобита, които ти носят радост.

   Когато не търсим смисъла в живота си и не следваме призванието си – напр. потискаме креативността си или игнорираме важните за нас хора – отключваме стресова реакция.

   Антидотът на тези чувства е да се фокусираме върху всички аспекти на нашия живот, не само върху работата.

   Бъди креативен.

   стрес

   Помниш ли колко беше забавно да рисуваш и да създаваш сам различни неща, когато беше дете? 

   Намери малко време за креативност.

   Тя включва не само рисуване, но и приготвяне на вечеря, собственоръчно надписване на картичка за приятел, създаване на забавен график.

   Вземи бои, маркери, ножици и лепило, и просто се забавлявай.

   Освободи си време да презаредиш.

   За да избегнем негативните ефекти на хроничния стрес и бърнаут, се нуждаем от време за презареждане и завръщане към нормалното ни функциониране отпреди повишаване на стресовите нива.

   Този възстановителен процес изисква „изключване“ от работа чрез периоди от време, през които не работиш и не мислиш за работа. 

   Какво можеш да направиш:

  • Вземи си почивен ден: Когато е възможно, вземай си свободен ден, не за да свършиш нещо друго, а просто да си починеш.
  • По време на отпуск: Почивай пълноценно по време на отпуската си. Не работи, докато си в отпуск!
  • Кратки почивки през деня: Ако не е възможно да отсъстваш, прави си кратки почивки през деня. Разходи се из офиса или поговори с дружелюбен колега.

Смяна на обстановката: Опитай се да не стоиш на бюрото си или в офиса по време на обедната почивка. Разходката и смяната на обстановката ще ти помогнат да бъдеш по-продуктивен след това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *