Справяне с работния стрес / част 7

Релаксирай.

Техники като йога, медитация и mindfulness (състояние, в което активно наблюдаваш преживяванията и мислите си без да ги оценяваш) ще ти помогнат да преодолееш стреса.

Започни с няколко минути на ден прости активности, като фокусиране върху дишането ти, разходки или простото наслаждаване на храната.

След това премини и към по-мощните техники, като:

  • Фокусиране: Упражнявай умението да се фокусираш целенасочено върху една-единствена активност без да се разсейваш. Ще ти помогне да го прилагаш впоследствие и в други сфери на живота ти.
  • Медитация: Дори и за 5 минути на ден, тя ще ти помогне да понижиш кръвното си налягане и да контролираш мислите си, които предизвикват стрес.
  • Дълбоко дишане: Ако се чувстваш претоварен или излизаш от тежка среща и имаш нужда да прочистиш мислите си, 1 до 3 минути дълбоко дишане ще възстановят нужния ти баланс. Просто издишай през носа за около 5 секунди, задръж и вдишай през носа за точно толкова секунди, колкото си и издишал.
  • Редуциране на гнева: Ако си ядосан, вместо да реагираш веднага (и най-вероятно след това да съжалиш, че си го направил), изпробвай следната техника за успокояване: вдишай през устата сякаш пиеш през сламка и след това издишай нормално през носа. Ако го правиш правилно, ще почувстваш хладно, сухо усещане на върха на езика ти.
  • Преодоляване на тревожност: Ако си притеснен преди презентация например, можеш бързо да редуцираш стресовите си нива и тревожност чрез проста техника от акупунктурата. Докосни с палеца си страничната част на средния ти пръст и леко натисни. Така незабавно ще понижиш кръвното си налягане и ще се успокоиш.

Намери си хоби.

Освободи време за хобито си или за твоите любими занимания.

Независимо дали обичаш да четеш книги, да ходиш на концерти или да се забавляваш със семейството си, намери време за това, което ти носи удоволствие.

Стъпка 4: Социални контакти и подкрепа

Планирай време за социален живот.

Когато работим дълги часове на ден, можем да се почувстваме откъснати от хората, които обичаме.

Определи си време всяка седмица и прекарай това време с приятелите си, забавлявайки се заедно.

Не говори за работа и не проверявай служебния имейл в телефона си. Просто се наслаждавай на живота.

Говори с шефа си.

Здравите служители са обикновено и по-продуктивни, така че твоя шеф има полза от това да създаде работна среда, която да е здравословна.

Говори открито с него. Целта не е да се оплачеш от всички неща, които те стресират, а да му предложиш ефективен план за управление на стресорите на работното ти място, така че всички да сте по-здрави и по-продуктивни.

Планът може да съдържа: възможности за подобрения на умения за управление на времето, създаване на среда за релакс на служителите, изясняване на работни задължения, получаване на необходимия съпорт от колегите ти навреме, разнообразяване на работните ти задължения с нови и смислени задачи или промени в интериора на офиса, за да бъде той по-удобен за работа.

Сподели с приятел.

Понякога най-доброто средство за намаляване на стреса е просто да споделиш с някой близък.

Самото говорене и получаване на приятелско кимване отсреща – особено ако срещата е лице в лице – може да е високоефективен начин за разтоварване и възвръщане на чувството на спокойствие.

Не е нужно другия човек да може или дори да се опитва да разреши проблемите ти. Просто трябва да е добър слушател.

Справяй се със стреса около теб.

Дори и при теб всичко да е ок, най-вероятно ти се налага да се справяш със стреса на хората около теб.

Конфронтирай проблемния си колега като посочиш учтиво пречещото ти негово поведение и опишеш какво влияние има то върху теб и околните. След това го помоли да промени поведението си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *