Среден мозък

Средният мозък е най-малката и най-просто устроена част от главния мозък и основна част от нервната система. Напред той граничи с междинния мозък, а назад – с части на задния мозък, моста и малкия мозък. Зоната е разположена между моста и междинния мозък – между средния мозък и моста има дълбока междинна бразда, а от междинния мозък се отграничава чрез двата зрителни тракта. Средният мозък се състои от мозъчни крачета, междинна част и четирихълмие. Той се намира над моста и в него са разположени и ядра, които регулират движенията на тялото, мускулния тонус, както и съкращенията на мускулите, изменящи положението на очната ябълка.

Мозъчното краче представлява сравнително дебел сноп бяло мозъчно вещество – то се състои от низходящи нервни влакна, а те започват от крайномозъчната кора и свързват средния мозък с другите части на главния мозък и с гръбначния мозък. Лявото и дясното мозъчни крачета се намират по основата на мозъка. Те са обособени едно от друго чрез ямка, като през нея минават кръвоносни съдове. Тегументумът е изграден от бяло вещество – в него се разполагат ядра, а се състои от влакна, които започват и завършват в неговите ядра и ядрата на тектума. Най-голямо е червеното ядро, чийто цвят се дължи на пигмент, който съдържа желязо. То е част от екстрапирамидалната система и до него достигат влакна от малкия мозък.

На границата на тегументума с мозъчните крачета се намира субстанция с тъмен оттенък – в нейното ядро има невромеланин и допамин. В тегументума, моста, гръбначния, продълговатия и междинния мозък се разполага ретикуларната формация. Във възвишенията на четирихълмието се намират центровете на рефлекси, свързани със слуха и зрението. Посредством две бразди то е разделено на четири малки хълмчета. В браздата между горните хълмчета се разполага епифизата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *