Средства за повишаване на имунитета

Препоръчваме ви:

Имунната система е защитен механизъм на организма за борба с вируси и бактерии. Това е втората линия на защита на тялото, след физическата бариера на кожата и лигавиците. Имунната система се изгражда в човешкото тяло и включва тимусната жлеза, далак, костен мозък и широка мрежа от лимфни възли. Обхваща множество клетки, протеини, тъкани и органи.

1. Чесън – чесънът е естествен имуностимулант. Изследване, публикувано през 2013 сочи, че той подобрява имунните функции и има антибактериално, противогъбично и антивирусно действие. Неговата активна съставка алицин помага в борбата с инфекциите и бактериите. В допълнение, чесънът притежава Витамин С и В6, заедно със селена и манган, спомагат за ускоряване на имунитета.

2. Куркума – куркумата има антиоксиданти, важни за имунната система, тъй като те неутрализират свободните радикали и помагат за правилното функциониране на имунната система Куркумин, активното вещество в куркумата, помага за подобряване на структурата на клетъчните мембрани, което прави клетките по-устойчиви срещу инфекции.

3. Кисело мляко – консумацията на кисело мляко всеки ден е едно от най-добрите средства за подобряване на имунитета. В киселото мляко се съдържат много бактерии с пробиотично действие. Консумацията на продукта подпомага развитието на бели кръвни клетки и антитела, които намаляват честотата и продължителността на инфекциите.

4. Лимон – съдържа Витамин С, който играе важна роля за насърчаване на имунитета. Витамин С помага на белите кръвни клетки да функционират правилно, така че да могат да реагират бързо срещу инфекции. Лимоните имат и детоксикиращи свойства и редуцират телесното тегло.

5. Зелен чай – няколко полезни съединения в чая помагат за увеличаване на „регулаторните Т-клетки“, които играят ключова роля в потискането на автоимунни заболявания. Антиоксидантите в зеления чай защитават организма от свободните радикали.

6. Джиндифил – добро средство за повишаване на имунитета. Ефектът на затопляне помага за намаляване на токсините в тялото, а от там и риска от инфекции. Джинджифилът подобрява и кръвообращението.

7. Астрагалус – традиционно китайско билково лекарство, което усилва имунната система. Имуно-изграждащият и адаптогенният ефект, който има астрагала, помага за увеличаване на ефективността на почти всеки компонент на имунната система.

8. Ашваганда – помага при модулиране на имунната система и увеличава червените кръвни клетки, белите кръвни клетки и тромбоцидите. Притежава антиоксиданти, които помагат за неутрализиране на свободните радикали и изчистване на отпадните вещества от организма.

9. Витамин Д – дефицитът на витамина, се свързва с повишен автоимунитет, както и с висока предразположеност към инфекции.

10. Упражнения – редовните упранения (30 минути 5 дни в седмицата) помагат за увеличаване на имунитета, тъй като се повишава броят на белите кръвни клетки, подобрява се кръвообращението, изчистват се бактерии, навлезли в белите дробове и дихателните пътища. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *