Стави

Ставите и ставните капсули свързват костите в човешкия организъм и са част от опорно-двигателната система. Съществуват стави с различна форма, здравина и подвижност, в зависимост от тяхната функция. Например тези между прешлените на гръбначния стълб са по-здрави и не толкова подвижни, а тези, разположени в китките и пръстите са силно подвижни, но не са толкова здрави. Ставата представлява свръзката на две или повече кости в човешкия скелет, която им позволява да се движат. Те са неразтегливи, но еластични и гъвкави. Ставите изпълняват и друга функция, като поддържат стабилността чрез здрава фиброзна съединителна тъкан, изграждаща лигаменти, ставните връзки.

Съществуват три типа стави – фиксирани, частично подвижни и синовиални. Фиксирани стави са онези, които подобно на сутурите между черепните кости, не позволяват движение. Частично подвижни хрущялни стави са междупрешлените дискове, които са с ограничена подвижност. Синовиални стави са повечето в тялото и са свободно подвижни. Във вътрешността им е разположена синовиална течност, която облекчава триенето между ставните хрущяли.

Повърхността на онези зони от костите, които се свързват в става е покрита с гладка и твърда, но еластична тъкан, наречена ставен хрущял. Частите на костта, включени в структурата на ставата, са обхванати от всички страни от ставна капсула, която от вътрешната си страна е покрита от нежна тъкан, синовиална мембрана. Тя произвежда синовиалната течност, която осигурява гладкото приплъзване на ставните хрущяли един спрямо друг. В ставите костите са свързани от здрави съединително-тъканни ивици, връзки, а сухожилията свързват даден мускул с костта. Движението в ставата се осъществява чрез мускула, който придърпва костта чрез сухожилието, за която се залавя и покритите със ставен хрущял повърхности се приплъзват една спрямо друга.

До ставния хрущял не достигат кръвоносни съдове, затова той се захранва от синовиалната течност. Ставният хрущял не е чувствителен на болка, тъй като не притежава нервни окончания. Основните стави в тялото са тези на гръбнака, на стъпалата и на ръцете, тазобедрените, лактите и колената. Има обаче още множество по-големи и малки стави, които оформят скелета и подпомагат движенията на тялото. Заради тяхната различна функция те имат различна подвижност и посока на завъртане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *