Стеноза на аортната клапа

Аортната стеноза представлява стесняване на аортния пръстен, при което аортната клапа не може да функционира правилно. Щом стеснението стане по-голямо потокът на кръв от лявата камера към артериите намалява и това води до увреждане на сърцето и може да причини сърдечна недостатъчност.

Ако тя не е вродена се наблюдава повече при мъже отколкото при жените. При някои хора бикуспидната клапа или тази, която има две платна, се износва по-бързо и това води  до стреноза. Може да се износи и самата клапа, но това се случва при възрастните хора с вродена бискуспидна клапа, това е и причината за стенозата на пациенти над 65 годишна възраст.

За съжаление това състояние не подминава и младите хора и ревматологично заболяване в детска или юношеска възраст могат да го причинят на млад човек.  Нейните симптоми са скрити и това води до откриване на заболяването в краен етап, когато е необходимо оперативно лечение. Чак при 50% затваряне на отвора може да доведе до различни симптоми. Може да се наблюдава гръдна болка, припадъци и затруднено дишане причинено от сърдечна недостатъчност особено при правене на усилия и физическо натоварване.

По принцип в по-напредналия си стадий аортната стеноза се чува при преслушване на сърцето се вижда на ЕКГ, но при по-по-леки случаи не се наблюдава, показва се само при ехорадиография на сърцето. Затова трябва профилактично да преглеждате сърцето си, макар симптомите да са тези, може да нямате сърдечно заболяване. Не бива да се вманиачавате, нито да пренебрегвате определени симптоми, които ви носят дискомфорт. Това важи за всички органи.

Пациенти със стеноза трябва да се пазят от всички видове инфекции и да приемат антибиотици при различни манипулации, дори вадене на зъб, за да не развият бактерии в кръвта.

Лечението се завършва като се сменя оперативно клапата. Пациентът има две възможности изкуствена клапа механична или биологична, но най-новото лечение е транскатетърното поставяне на аортна протеза, което е безкръвна операция и е подходяща при пациенти от рисковите групи. Тази операция вече е правена и в България. Много е важно операцията да се направи в момент, преди стенозата да е причинила на пациента сърдечна недостатъчност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *