Суровите плодове и зеленчуци – укрепват имунитета

Колкото по-необработени са плодовете и зеленчуците, които консумираме, толкова повече витамини се съдържат в тях, а освен това има и ценни ензими и ферменти, които от своя страна защитават организма от болестотворни микроорганизми и подпомагат зарастването на рани.

Знаем, че в синтетичните витамини, които поемаме като таблетки, количеството витамини е далеч по-малко. Същото е и при консервираните храни.


При температура над 50 градуса ензимите се разрушават, затова те липсват в консервираните и стерилизирани продукти. Препоръчително е обядът и вечерята да започват със зеленчукова салата. Ако този режим на хранене стане навик, ще бъдат забравени излишните килограми, тъй като ензимите нормализират обмяната на веществата.

След дългата и продължителна зима съпротивителните сили на организма отслабват и затова е добре да увеличим витамините в менюто като консумираме повече пресни плодове и зеленчуци. Това е едно от нещата, които можем да привнесем от Европейската кухня, тъй като българите сме свикнали да трупаме зимнина под формата на компоти, конфитюри и сладка.

Но дали ни излиза по-евтино и здравословно при днешните цени?

По-добре е да следим цените на пресните плодове и зеленчуци и да си набавяме необходимото количество витамини от тях. Зимата излиза по-евтино да купуваме цитрусови плодове, а лятото родни продукти.

Киселите краставички, доматите и зелето, орехите, семките, меда също са извънредно богати на ензими. В прясно изцедените сокове те се запазват до 20 минути, след това се разрушават, затова и в заведенията са длъжни да правят фрешовете в момента на поръчката.

Особено в сезона на гриповете, организмът се нуждае от ударна доза витамин C. Няколко ябълки, кивита, чай с лимон би действал благотворно върху нашето здраве. Ако ги хапваме през няколко часа ще се чувстваме сити и можем да забравим тъпченето с баници и кифли по обяд, което се явява основната храна на много от работещите.
Когато околната среда е достатъчно замърсена, много хора с право се боят да консумират сурови зеленчуци и плодове, защото всъщност не се знае дали полезното не се е превърнало във вредни нитрати. Но ако приложим няколко прости хитринки, можем да бъдем сигурни, че ще намалим количеството на нитратите.

Като например нарязаните и обелени картофи ги подържим във вода около половин час това би намалило значително количеството на нитратите. Същото е, ако държим марулите в стъклена купа вода – хем ще е красиво и зелено в кухнята, хем ще сме сигурни, че вечерната ни салатка е наистина здравословна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *