Светът е токсично място, но тази мощна билка ще помогне – част 2

Препоръчваме ви:

Към първа част

Други съединения в белия трън, като силибинин, изпълняват подобни функции. Те помагат за противодействане на токсичните ефекти на микотоксини, органични разтворители, фармацевтични лекарства, етанол и други вещества, на които хората са рутинно изложени в съвременния свят.

Способността на силимарина директно да променя мембраните на клетките на черния дроб, дава уникална възможност да се стимулира регенерацията на клетките. Това означава, че той има потенциал да поправи увреждане на черния дроб, ако то вече е настъпило. Антиоксидантните свойства на веществото не само спират възпалението, но и предизвикват образуване на глутатион. Глутатионът е главен антиоксидант на тялото, който, въз основа на огромните си механични действия, държи ключа към цялостното здраве и дълголетие.

Освен за профилактика и лечение на възпалителни състояния на черния дроб, силимаринът и белият трън като цяло, се разглежда в научната литература, като защитно средство срещу увреждане на нервите, усилено стареене на мозъка и сърдечно-съдови заболявания.

Действа и противораково – изследвания показват неговата ефективност срещу рак на гърдата, кожата, простатата, черния дроб, белите дробове, дебелото черво, шийката на матката и яйчниците. Белият трън е и силно хемопротективен, използва се като допълнение в конвекционалните грижи в борбата с рака и подпомага за смекчаване на токсичните ефекти от химиотерапия и облъчване.

Компонентът силимарин блокира растежа на различни видове ракови клетки, включително на тези, свързани с простатата, кожата и черния дроб. Той показва общ анти-метастатичен ефект, което означава, че спомага за предотвратяване на разпространението на ракови клетки в целия организъм и заразяване на други органи.

Силибининът е ефикасен срещу рак на кожата, както и при предотвратяване на растеж, разпространение и образуване на метастази на раковите клетки в простатата.

Изосилибин В е също вещество в белия трън, което е ефективен при борбата с рак на простатата. Както и служи за потискане на генетичния фактор, свързан с развитието на болестта.

Белият трън може да се взема под формата на прах, течен екстракт, таблетка или капсули. Прахът от бял трън и семената му могат да бъдат произведени и като чай. Все пак след потапяне в гореща вода, лечебните свойства намаляват.

Няма официален стандарт за дозировка на белия трън, основните количества за употреба варират от порядъка на 140 милиграма (за леки заболявания, като сезонни алергии) до 600 милиграма (за по-сериозни здравословни проблеми). Посочените милиграми се приемат разделени на две или три дози, приемани през целия ден.

Нежеланите странични ефекти от приемането на билката са леки, като цяло се смята, че е нетоксична, според резултати от изследвания, провеждани както с животни, така и с хора. В по-високи дози може да доведе до стомашно разстройство или диария, поради повишена секреция на жлъчен сок, което води до лаксативен ефект. Силимаринът не е препоръчителен за бременни и кърмещи жени. Ако сте алергични към амброзия, бял равнец, лайка, хризантеми или невен, също трябва да избягвате приема на билката. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *