Тъмнокосите хора са с най-здрави нерви

Кожата, косата и нервната система имат общ източник на своя ембрионален произход и затова цветът на очите, кожата и косата по определен начин характеризират и организацията на нервната система. Така смятат учените след проведеното наскоро изследване, според което хората с тъмна коса не са толкова раними, колкото хората със светла коса. “Светлите” хора по-често и с по-голямо удоволствие “капризничат” и се нуждаят от по-големи дози лекарства, отколкото брюнетите”, твърдят учените, цитирани от BBC.

Специалистите смятат, че за хората с рижава коса пък съществува по-голям риск от развитието на рак на кожата: “Луничките са пигментни образувания, които предпазват най-важните участъци на организма от непосилното светлинно раздразнение. От това може да се направи изводът, че луничките са принудителна защита срещу светлината при хората с много ниски запаси от меланин”.

Учените правят също извода, че ниският праг на усещането на болка при хората с рижава коса е свързан с ниското съдържание на меланин и са убедени, че при тях има нужда от 20% увеличаване на дозата на анестезиращите препарати.

 

източник: здраве.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *