Тестиси и мъжка полова система

Мъжките полови органи включват семенната жлеза с обвив­ките, придатъка на семенната жлеза, семеотводния канал, семен­ното мехурче, простатната жлеза, булбо-уретралните жлези и половия член. Те се разделят на външни – половият лен и скротумът, и вътрешни – всички оста­нали. Мъжки семенни жлези, наречени тестиси или семенници, са основният орган в мъжката полова система. В тях се образуват сперматозоидите, мъжките полови клетки, и се секретира половият хормон тестостерон. Те представляват двойка яйцевидни образувания, с размери приблизително 4,5 х 3 х 2 см. И са разположени извън коремната кухина, за разлика от яйчниците в женския организъм. Тестисите са обвити в кожна торбичка, скротум, и са богато кръвоснабдени. Обикновено левият тестис е по-голям и е разположен по-ниско от десния. Причината да са разположени извън тялото е в това, че за узряването на сперматозоидите е нужна температура, по-ниска от 37 градуса.

Всеки тестис е разделен на 250-300 малки дяла, в които се намират семенни каналчета с обща дължина над 140 метра. Те са обградени от междинна съединителна тъкан, а завършват с малки изходни каналчета в главата на надсеменника. Образуването на сперматозоидите започва в семенните каналчета, като семенните клетки са в различни стадии на развитие и са разположени между опорни клетки – сертолиеви клетки. Наред с другите клетки, в съединителната тъкан на тестисите са разположени и междинни клетки – клетки на Лайдиг, които образуват мъжкия полов хормон тестостерон. Тестисите са свързани с другите полови органи чрез разклонена съдова система, а мрежа от капиляри осигурява сложните взаимотношения между образуването на хормони и съзряването на сперматозоидите.

До раждането семенниците са разположени в коремната кухина. След това преминават в скротума извън нея, като това е важно условие, за да може с настъпването на полова зрялост в тях да се образуват сперматозоиди. По време на половата зрялост в семениците непрекъснато се образуват сперматозоиди в големи количества – обикновено за едно денонощие се образуват около 500 милиона. Сперматозоидите са изградени от главичка с овална форма, която носи цялата наследствена информация, шийка, междинна част и опашка. Опашката осъществява активни движения, а освен това в началната си част има много митохондрии, като играе ролята на двигател на сперматозоида. Чрез половия член те се внасят в женската полова система, където със самостоятелни движения те достигат до зрялата яйцеклетка. Един от тях се слива с нея и извършва оплождане, от което се образува нова клетка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *