Тимус

Тимусът е ендокринна жлеза, която е част от лимфната система. Тя е съставена от два дяла, които са разположени симетрично от двете страни на трахеята, зад гръдната кост и пред сърцето. Тимусът се счита за лимфоиден орган, тъй като играе роля за производството на клетки, които изграждат имунната система. Тимусът се развива и започва активно да функционира още преди раждането, а достига максимални размери през пубертета. След това започва да губи своята функционалност, намалява на размери и натрупва мастна и съединителна тъкан.

Тимусът играе важна роля за запазване на енергийния баланс в организма. Той произвежда лимфоцити, които са част от осъществяването на имунните процеси в организма. Т-лимфоцитите в тимуса произхождат от стволовите клетки на костния мозък и се специализират да разпознават нормалните функционални клетки на организма и да унищожават непотребните и патологично изменените клетки –  ракови, увредени от отровни вещества, вируси, радиация. Т-лимфоцитите са предварително видоизменени и обособени лимфоцити, тимоцити, като промяната им се извършва в тимуса. В тимусната жлеза може да бъде изолирано веществото тимусин в различните му форми. Тимусът произвежда и някои хормони, освен тимусин, които основно имат за задача да стимулират растежа и развитието на Т-лимфоцитите.

Тимусът се състои от два симетрични дяла – lobus dexter и lobus sinister. Двата дяла се свързват чрез хлабава съединителна тъкан. Тимусът е покрит с тънка капсула от съединителна тъкан, а тя обособява вътршността му на преградки. Жлезата по структура се състои от кора и медула, а кората се изгражда от лимфоидна тъкан, която се състои от множество лимфоцити. Тимусната медула съдържа по-малко лимфоцити, а много макрофаги и дендритни клетки. Кръвоснабдяването на тимуса се извършава от множество малки артерии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *