Тонизираща билка пелин за добро храносмилане

Пелинът, Artemisia, е разнообразен род двусемеделно растение от семейството на маргаритките. Това растение вирее в зони с умерен климат в северното полукълбо. То включва треви и полухрасти, които са известни с етеричните си масла. Всички видове пелин имат горчив вкус. Някои видове могат да се използват като декоративни градински растения. Пелинът е бил използван от Хипократ за лекуване, а също така това е едно от най-често употребяваните растения в балканската медицина. В България могат да се открият 12 вида пелин, като за лекуване се употребяват камфорен, черен, приморски сантонов и бял пелин.

В стръковете на белия пелин се съдържа около 2% етерично масло. Основните компоненти на това масло са кетонът туйон и алкохолът туйол, които са кислородни производни на бицикличните терпени. Другите съставки на етеричното мало са азуленов сесквитерпен хамазуленоген, моноцикличен терпен феландрен и бицикличен гееквитерпен кадинен.

Чаят от пелин е силно тонизираща напитка с горчив вкус. Той помага при заболявания на стомаха, червата и жлъчката. Използва се редовно при здравословни проблеми с жлъчката, защото блокира секретирането на жлъчен сок. Също така чаят може да се пие при менструални болки, тъй като ги редуцира. Препоръчва се при простудни заболявания и ревматизъм. След проведен голям брой експерименти е доказано, че горчивите вещества в растението имат тонизиращо действие върху мускулатурата, спомагат за увеличаване на храносмилателните сокове, като така подобрява процеса на храносмилане. Съставките на етеричното масло възбуждат нервната система и премахват спазмите на гладкомускулните органи, като стомах и бронхи. Билката може да се използва за премахване на лош дъх в устата, срещу безсъние, анемия, гръдна жаба, екземи и рани. Стръкове пелин могат да се поставят в шкафовете за ароматизиране на дрехите против молци.

Продължителната употреба на пелин може да предизвика атоничен запек. Билката не е подходяща за употреба от хора с мозъчни кръвоизливи и с язви. Разтворите на алкохолна основа са отровни. Те могат да предизвикат чернодробни, бъбречни и храносмилателни увреждания, гърчове и халюцинации. През миналия век в Русия са описани много отравяния с пелинова водка, а във Франция е забранена употребата на напитката абсент, която е ароматизирана с пелин, заради голямата му токсичност. Дори хората да са напълно здрави, те не трябва да пият повече от 3 чаши отвара на ден. Също така се препоръчва да не се пие чай от пелин повече от месец, тъй като може да се увреди нервната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *