Цариче срещу женски проблеми и екземи

Препоръчваме ви:

Царичето, Alchemilla vulgaris, е многогодишно тревисто растение от семейство Розоцветни, което достига до височина 50 сантиметра. То вирее из храсталаци, пасаща и планински ливади, до 1000 до 2900 метра надморска височина. Среща се в Северна, Централна и Източна Европа. Неговото ботаническо наименование идва от арабската дума „alkemelych“, „алхимия“. За лечение се използват листата, а в някои случаи и коренището на растението. Царичето се среща още под името самодивска ягода и шапиче.

В билката се откриват захари, флавоноидни вещества, танини, витамин С, сапонини, фитостероли, горчиви вещества и летливо масло.

От векове царичето е било използвано за лечението на женски проблеми. Неизвестен немски билкар е смятал, че редовното приемане на цариче може да намали с 30% гинекологичните операции. Въпреки че билката има репутация на женска билка, тя е била много популярна на бойните полета за лечението на ранените войници. Заради високото си съдържание на танини билката има стягащо действие, което се изразява в спирането на кървенето. Поради това свое свойство царичето се използва за лечението на рани. То спира притока на кръв, а след това неговите субстанции облекчават болката.

Благодарение на антидиаричното си действие царичето може да се използва за стомашни и чревни неразположения, като диария и колики. В българската народна медицина билката се препоръчва за стимулиране на заздравителните процеси при рани, възпаления, кожни проблеми, дерматит и екзема. Шапичето има благоприятно влияние при менструални смущения, бяло течение и типичните състояния за критическата възраст. Билката, в комбинацията с бял равнец, има положително действие върху момичетата, които навлизат в пубертета. Когато им закъснява първата менструация и изписаните лекарства не дават резултат, комбинацията от двете билки може да помогне срещу проблема. Самодивската ягода е едно от най-подходящите средства за многократно изплакване на устната кухина след изваждане на зъб. Освен това билката помага при малокръвие и отстранява слабостта в мускулите. Билката е много ценен помощник при склонност за спонтанни аборти, усилване на матката и увреждания след раждане. В комбинация с овчарска торбичка може да се използва за състояния като херния и смъкване на матката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *