Център за ранна интервенция за деца с аутизъм вече и у нас

Аутузмът представяла разстройство на социалното развитие на индивида, при което той се самоизолира. Това засяга развитието на мозъка и от тук поведениято. Изолира се от американския психиатър Лио Канър през 1943 г. Паралелно с него педиатърът от Австрия, Ханс Аспергер наблюдава сходни на аутизма заболяване, което се нарича Синдром на Аспергер и е друго разстройство от аутистичния спектър.

Хората с аутизъм се нуждаят от много повече грижа отколкото здравите хора. При тях моментите на стрес са много по-силни, затова проявите са различни. При децата това е постоянно агресивно поведение. При не толкова агресивни форми на болестта се наблюдава объркване в персонификацията, трудност при възприемане на информация като запомняне на думи. За децата се предполага, че 2 до 10 деца от 10 000 имат аутизъм.

Поради всички факти за аутизма, в България открива център за ранна интервенция за деца с аутизъм. Новината е обявена на 2 април, деня, в който отбелязваме за информиране за проблемите на аутизма. У нас има специализирани центрове за борба с болестта само в София и Габрово. В страната има 20 000 деца засегнати от аутизъм, но се очаква да има и нови случаи, тъй като вече се обръща много повече внимание на тази болест на световно ниво.

Дори Световната здравна организация твърди, че през 2050 г. половината от населението на Земята ще страда от аутизъм. Затова трябва да се обърне особено внимание на тази болест, като почти при всяко заболяване ранното му откриването може да помогне за нормалния живот на детето. У нас все още няма и регистър на болните деца от аутизъм, но скоро ще се появи, защото е много важно за медицинските и психологическите грижи, от които всяко дете се нуждае.

Центърът за ранна диагностика на аутизъм не бива да остава само един, защото точно мрежата от структури дава шанс на семействата да се информират, да се работи с тях, когато в семейството се открие случай на аутизъм. Като при всяка друга болест, лечението е борба, в която трябва да помогнат колкото се може повече специалисти.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *