Цинкът и с кои храни можете да си го набавите

Препоръчваме ви:

Цинкът е много важен за функциите на тялото минерал, който спомага за поддържане на здрава имунна система, за изграждане на протеини, които участват в синтезирането на ензими и ДНК, за функцията на репродуктивната система. Също така този важен минерал функционира като невротрансмитер като помага на клетките да комуникират помежду си. Недостигът на цинк може да доведе до забавен растеж, диария, импотентност, загуба на коса, кожни лезии, нарушен апетит и депресия. Ако страдате от дефицит на цинк, трябва да знаете, че животинските храни са по-добър източник на съставката от растителните. Дневната доза цинк е 10- 20 мг. Ето няколко храни, които се отличават с високи стойности на цинк.

1. Стриди
В зависимост от своята разновидност стридите могат да предоставят от 16 до 182 мг от съставката за 100-грамова порция, което представлява между 110%- 1200% необходимата дневна доза.

2. Пшеничен зародиш
Пшеничният зародиш може да се добави във всякакъв вид храна. Термично обработеният ви осигурява 17 мг цинк, а суровият 12 мг, за 100-грамова порция.

3. Телешки дроб
Черният дроб на всяко животно е с висока доза витамини и минерали. От 100 грама телешки дроб ще получите 12 мг цинк.

4. Печено говеждо месо
Бедното на мазнини говеждо месо може да ви осигури повече от 60% от необходимата дневна доза на съставката. В 100-грамова порция от говеждото се съдържат 10 мг.

5. Печени тиквени семки

Семките от тиква са много популярна храна в Близкия Изток и Източна Азия, като се похапват сурови или печени. Само със 100 грама от тях ще си осигурите 10 мг цинк.

6. Сушени динени семки
Както тиквените, така също семената от диня са много популярен източник на цинк. Те могат да се консумират сушени и сурови, като ви осигуряват 10 мг цинк за 100 грама.

7. Черен шоколад и какао на прах
Шоколадът става все по-модерен за консумация заради здравословните си ползи. Несъдържащият захар и мляко натурален шоколад съдържа 9.6 мг цинк, а в 100 грама какао на прах могат да се открият 6.8 мг от съставката.

8. Агнешко месо
Агнешкото месо е популярна храна из целия свят, а в 100 грама от него може да се съдържа между 4 и 9 милиграма цинк.

9. Фъстъчени ядки

Фъстъчените ядки са чудесен източник на цинк. В 100 грама фъстъчено масло можете да откриете 6.6 мг цинк.

10. Раци
Почти всички видове раци са много добър източник на цинк. В различните развидности съдържанието варира между 7.6- 10.2 мг в 100-грамова порция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *