Цинков оксид – здравословните му ползи за кожата – част 1

Вече има реални научни доказателства по света за ползата от употребата на цинков оксид, най-вече като слънцезащитен продукт. Веществото е доста често срещано в различни кремове и мехлеми за предпазване или лечение от дребни изгаряния по кожата или кожни дразнения. Ако се случи да погълнете цинков оксид, то можете да сте спокойни, че не е отровен. Всъщност вредните ефекти идват от газа на цинковия оксид, отделян в химическата промишленост. Обикновено той причинява главоболие, треска, болка в гърдите. Цинковият оксид не се среща в природата, както повечето минерали. Той се образува от пречистване чрез дестилация на минерала цинк.

Цинковият оксид е одобрена от световната организация по храните и лекарства, като активна съставка в различни слънцезащитни продукти. Веществото се разполага върху външния слой на кожата и по този начин я предпазва от абсорбиране на ултравиолетовите лъчи и защитава по-дълбоките слоеве на кожата.

Цинковият оксид е неорганично съединение, под формата на бял прах, неразтворим във вода, с химично наименование ZnO. Използва се широко в стъкла, керамика, пластмаси, гуми и други. Получава се синтетично. Освен това се използва в най-различни кремове, лосиони и мехлеми, предимно за предпазване от слънчеви изгаряния, причинени от ултравиолетовата светлина. Приложим е и при лечение на различни кожни проблеми, при обриви от пелени, добавя се в антисептични мехлеми, шампоани против пърхот и в много бебешки продукти – от кремове, до пудри.

Цинкът е един от основните елементи на човешкото здраве. Когато страдате от дефицит на минерала, това се отразява върху вашето тяло – загуба на апетит, понижено чувство за вкус и мирис, по-бавно заздравяване на раните. Недостигът на цинк може да доведе и до увреждане на плода при бременните. От друга страна прекаленият прием на цинк може да повлияе на възможността на тялото да усвоява други минерали, като магнезий и желязо. Това на кратко означава, че приемът на цинк, трябва да бъде много добре балансиран.

Цинковият оксид е химично съединение, което комбинира молекули на цинк и кислород. Използва се предимно за подобряване на състоянието на кожата, както и за лечение на редица кожни заболявания.

1. Предотвратява слънчевото изгаряне – Да правите неща на открито би било приятно и забавно, но ако останете твърде дълго под пряката слънчева светлина, кожата може да изгори. Характерно за слънчевото изгаряне е, че кожата изглежда зачервена и е гореща при допир. Използването на продукт с цинков оксид преди да се изложите на слънце, може да предотврати причиняването на подобно изгаряне.

2. Рани и язви по кожата – Съществуват множество продукти за третиране на рани и язви. Цинковият оксид също има способност да лекува подобни състояния. Показания има и за премахване на брадавици.

3. Акне  – Акнето е не толкова сериозен здравословен проблем, колкото причиняващ дискомфорт, тъй като най-често пъпките избиват на видимата част от тялото – лицето. Едно от решенията за спиране на акнето, е цинковият оксид.

4. Свива порите – когато кожата на лицето ви е с по-широки пори, това е предпоставка за поява на акне. Употребата на продукти с цинков оксид, ще доведе до свиване на порите, особено по кожата на лицето.

5. Розацея – Цинковият оксид е най-простият и най-ефективен начин за лечение на розацея. Това вещество може да намали зачервяването и раздразнението на розацеята.

6. Псориазис – Подобряването на състоянието на псориазис е по-ефективно, ако се съчетае и с фенол. Използването на цинков оксид около зоната, засегната от псориазис, може да защити и излекува кожата. Псориазисът често се случва поради възпаления на кожата.

към втора част

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *