Цистит

Циститът е възпалително заболяване на лигавицата на пикочния мехур. То е доста разпространено, по-често у жените, които имат цистит три пъти по-често. Представлява възпаление или инфекция на мехура. Циститът е често срещано заболяване в студеното време. В зависимост от протичането се различават остри и хронични цистити. Циститът може да е инфекциозен, на бактериална, вирусна или гъбична основа, или неинфекциозен, радиационнен или лекарствен. Нормално в пикочният мехур липсва бактериална флора, но понякога в него попадат чревни бактерии, които могат да причинят остър цистит. Циститът може да се срещне във всички възрастови групи, но обхваща по-често жени заради анатомичните особеностите на пикочния канал у жените, който е по-широк и по-къс, а това предразполага за по-лесно достигане и проникване на бактериите, които се размножават по външните полови органи и ануса, до женската уретра и пикочен мехур. Острият цистит по принцип отшумява за няколко дена, но ако не се лекува, може да се развие до хроничен цистит. Острият цистит обхваща най-често цялата лигавица на пикочния мехур, която се зачервява и отича, а хроничният цистит се характеризира с по-сериозна инфекция на стената, с разрастване на съединителна тъкан в мускулния слой.

Причини за заболяването
За възникване на цистита благоприятстват много фактори – охлаждане на организма, задържане на урина в пикочния мехур, запек, преумора, катетеризация, бременност, климакс. Когато циститът е последица от друго заболяване, обикновено на половата система и бъбреците, той е вторичен. Причина за болестта може да са настинка, замърсена околна среда, заразяване след медицински манипулации или полов акт. Нерядко чревни бактерии могат да се пренесат от ануса до уретрата с избърсване в посока отзад напред.

Симптоми и лечение
Макар че симптомите на цистита не са тежки, те могат да бъдат причина за сериозен дискомфорт. Сред типичните симптоми са чести позиви за уриниране, придружени от тазова болка и парене. Освен това могат да се наблюдават  болезненост при уриниране, болки в долната част на корема, парене в областта на външните полови органи, отделяне на кръв в края на уринирането. Острият първичен цистит протича с рязко изразени признаци, но преминава за период до 7 дни, дори без лечение, а вторичният цистит протича с месеци, обикновено до отстраняване на основното заболяване. Хроничният цистит се характеризира с по-леки симптоми, но те не отшумяват веднага, а са периодични.

Усложненията на хроничния цистит са най-често фиброзиране и намаляване обема на мехура, или пробив на стената му. Лечението на острия цистит се провежда с течнокашава диета, обилно пиене на затоплени течности, топли водни процедури. При по-сериозни усложнения могат да се прилагат антибиотици, спазмолитици и болкоуспокояващи средства. Лечение на вторичния цистит се провежда основно като се отстранят причинилите го заболявания.  Профилактиката на цистита се състои в поддържане на висока лична хигиена, предпазване от простуда, отстраняване на констипацията, отстраняване на заболявания и болестни състояния, които причиняват вторичен цистит. Избягвайте изкуствените материи за бельо и се старайте да избирате памучно или от коприна. Добре е след полов акт да ходите по малка нужда, за да редуцирате риска от цистит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *