Ваксинацията и редовните прегледи намаляват риска от рак на маточната шийка

Според проучване на американски учени поставянето на ваксина преди момичето да започне полов живот, в комбинация с редовни прегледи и цитонамазка могат да редуцират заболеваемостта от рак на маточната шийка с 94%. Изследването се състои в проверка за наличие на промяна в епителните клетки на цервикса. Макар че можете да се тествате за HPV, човешки папилома вирус, който е доказан причинител на рак на маточната шийка, самостоятелен тест не се препоръчва, тъй като положителният резултат не е гаранция за развитие на заболяването.

За жени на възраст между 21 и 29 години е достатъчно да се прави цитонамазка веднъж на три години, тъй като в тази възраст разпространението на HPV е високо. За жени на възраст между 30 и 65 се препоръчва цитонамазка на две- три години или цитонамазка в комбинация с ДНК тест за HPV на пет години. Скрийнинг се препоръчва и след ваксинацията срещу HPV. Това се налага, тъй като на този етап ваксините не предпазват от всички типове HPV, а ако е приложена на полово активни жени, има вероятност те да са били в контакт с вируса преди или по време на ваксинацията. Самостоятелното HPV изследване не може да замести цитонамазката като способ за редуциране на рисковете от болестта.

Ако в организма ви има наличие на папилома вирус, за развитието на вашето състояние има две възможности – вирусът напуска доброволно системата и започва процес на самоочистване или той остава в клетката и предизвиква упорита инфекция, която продължава шест и повече месеца. Макар първата възможност да е по-вероятна, това не бива да ви кара да пренебрегвате здравето си. Ако попадне в клетката, вирусът обменя ДНК с клетъчното ядро и клетката се изменя. От развитието на хронична инфекция до появата на раково състояние могат да изминат от 6 до 14 години. Даже с упорита инфекция, обаче, вирусът може да напусне клетката спонтанно, независимо че може вече да е получил достъп до ДНК-то й, като според експерти близо 90% от вирусите се самоочистват за период от 2 години.

България е на една от първите позиции в Европа по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка. Това е едно от петте най-чести злокачествени заболявания у жените в България, като ежегодно се отчитат повече от 1100 нови случая, а от тях около 360 завършват фатално. В световен мащаб ракът на маточната шийка е второто по честота онкологично заболяване сред жените на 20 до 45-годишна възраст. Инфекцията с HPV е често срещана след започване на полов живот, затова се препоръчва имунизацията да бъде направена преди това, на 12- 13-годишна възраст. С появата на ваксините се появиха и съмнения, че ваксинирането може да насърчи практикуването на небезопасен секс сред младежите. Това обаче се оказа ненужно опасение, тъй като според експерти жените, които са ваксинирани, са по-отговорни спрямо здравето си и са по-склонни да използват редовно презерватив по време на секс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *