Върбинка срещу болести и злини

Върбинката, Verbena officinalis, представлява многогодишно тревисто растение, което произхожда от Европа. То расте по тревисти части и край пътища, може де открие на територията на цялата страна. За древните римляни и гърци върбинката била магическа и свещена билка. Венецът от билката е бил символ на брака и защитавал от уроки. В Рим растението е било посветено на богинята – покровителка на вещици и магьосници Диана. В Иран са считали, че изпълнява желания. През вековете хората са смятали, че върбинката отблъсква вампирите.

В химичния състав на върбинката се съдържат гликозиди вербенин и вербеналин, горчиви вещества, дъбилни вещества, слуз, танини, емулсин, витамин С, минерални соли, инвертин, етерично масло, което съдържа цитрал, терпенови алкохоли с камфорова миризма и терпени.

В Древна Гърция са смятали, че върбинката може да лекува всички болести. Плиний Стари е писал, че за да се излекува някой болен от болестта, от която страда, болният само трябва да втрие малко количество от нея върху кожата си. Върбинката се е превръщала в противозмийска отвара при смесването й с вино. В народната медицина върбинката се препоръчва при пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур, при магарешка кашлица, малария, главоболие и малокръвие. Кашата от пресни листа от билката може да се използва като компрес върху рани, тъй като съставките й спомагат за по-бързото заздравяване на раните. Под формата на отвара растението се използва при атеросклероза, треска, главоболие и болести на черния дроб. Върбинката има диуретично действие, тя стимулира силите на организма при слабост, изтощение, нервна и психическа умора.

Билката се отличава с температуро-понижаващо и противовъзпалително действие. Тя се използва в лечението на ишиас, лумбаго, парадонтоза, зъбобол, невралгии и простудни заболявания на горните дихателни пътища. При наличие на възпаление в устната кухина могат да се правят гаргари с извлек от билката. Ароматът на върбинката също има положително действие върху организма. Етеричното масло действа ободряващо и прогонва лошото настроение и стреса. Върбинката не трябва да се използва по време на бременност. Също така във високи дози тя става токсична и е възможно да предизвика повръщане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *