Варикозата – навременното лечение е особено важно

Варикозното разширение на вените е хронично заболяване, което изисква сериозно лечение. Съществуват много методи на лечение, които позволяват болестта да се прекрати в самото й начало. Повечето от хората, които са потърсили своевременна помощ от специалист, са избегнали операцията и са запазили естетичния вид на краката си.

Началото на варикозното разширения на вените се проявява с отоци и тежест в краката (обикновено вечер), а също така с появата на мрежа от малки кръвоносни съдове. В поразената вена с тънка игла с вкарва специално вещество – склерозант, който залепва вената, избавя я от натрупването на кръв и нормализира кръвообращението в нея. Сеансът се провежда за не повече от 20 минути. Необходими са 3-6 процедури с интервал 5-7 дни. Важно е след всяка процедура да се носи специален трикотаж, който трябва да се сваля преди поредното инжектиране. В навечерието на склеротерапията не трябва да се прави елилация на краката или да се използват кремове и лосиони.

Видове склеротерапия:
– Микросклеротерапия: отстранява съдовете.
– Ехосклеротерапия: “залепва” разширените вени
– Foam-form терапия: затваря достатъчно големите вени чрез въвеждане на пенообразен склерозант.

Ако не сме се справили с варикозата на ранен етап, трябва да се вземат по-сериозни мерки. Налага се да се прибегне към другия вид лечение – малоинвазивна хирургична намеса: лекарят прави малък разрез и достига до поразената вена, след което извършва манипулации, позволяващи нейното разтоварване.

Това може да се направи по няколко начина:
• Микрофлебектормия: прави се един или няколко милиметрови разрези, които след операцията се залепват с пластир. След 1-2 седмици синините изчезват.
• Кратък стрипинг :отстранява се поразеният участък от вената
• Вътревенозна лазерна коагулация: под упойка през малък разрез с помощта на лазер се въздейства върху поразената вена.
• Ендохирургия: В тъканта се вкарва ендоскопска апаратура, която позволява точно да се определи мястото на разрезите.

Всичките тези операции се провеждат за един ден и на следващия ден пациентът може да с върне към обичайния си ритъм на живот.

Често посещенията при специалист се отлагат именно поради страха от болезнено лечение или операция. Но ако сте достатъчно добре информирани, ще разберете, че няма смисъл да отлага лечението и да се позволява на болестта да се развива.(а)

 

източник: здраве.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *