Възли на щитовидната жлеза

Понякога щитовидната жлеза започва да расте, като причинява поява на един или повече възли в нея. Това състояние е различно от състоянието, което се описва с болестта гуша, защото тя представлява увеличение на тъканта на щитовидната жлеза, като в това състояние тя може да съдържа няколко възела. Възелът е определена област от жлезата, който се отличава с по-плътната си структура. Възлите се срещат често, като в повечето случаи са доброкачествени, но само лекар специалист може да установи тази важна подробност.

Причини за болестта
За настоящия момент точна причина за образуването на възли не е известна, но има фактори, които повишават рисковете от тяхната поява
– някакви заболявания на щитовидната жлеза – тези пациенти имат по-голяма склонност към сформиране на възли
– възраст – вероятността за проява нараства с увеличаването на възрастта
– пол – жените са по-склонни към развитие на възли
– наследственост – ако братя, сестри и родители имат формирани възли, за вас се увеличава рискът да се развият.

Симптоматика и лечение
Повечето възли никога не причиняват някакви видими симптоми. Може да ги забележите, чак когато нараснат до по-голям голям размер, така че бучките да са видими върху повърхността на шията. Но иначе възлите могат да причинят стягане в областта на шията, затруднено дишане и гълтане, нервност, ускорен и неравномерен пулс. Обикновено възлите се откриват на профилактични прегледи, когато лекарят оглежда шията. След като се разбере, че пациентът има възел се прави изследване на образуванието, дали е злокачествено и дали нарушава нормалната функция на щитовидната жлеза. Това се прави като се вземе биопсия. По принцип 95% от възлите са доброкачествени, но понякога могат да причинят сериозни усложнения. Ако са с голям размер, могат да затруднят дишането и гълтането. Могат да предизвикат сърдечни проблеми, които се изразяват в ускорена сърдечна честота, аритмии и сърдечна недостатъчност. Възелът може да наруши нормалната функция на щитовидната жлеза, а именно синтеза на хормони, което да повлияе на способността на организма да усвоява калций. Това може да причини заболяване от остеопороза.

В зависимост от вида на възела лекарят избира различни методи за лечение. Ако възелът е доброкачествен, специалистите препоръчват наблюдение на състоянието на пациента с редовни изследвания на хормоните през определен период от време. Ако възелът не претърпи някаква промяна, може никога да не се наложи някакво лечение. В случаите, когато възелът нарушава дишането и гълтането може да се наложи оперативна намеса. В случай на злокачествени възли на щитовидната жлеза се налага хирургическа намеса. За процедурата се премахва възелът и част от тиреоидната жлеза. Ако бъде отстранена напълно жлезата, до края на живота си пациентът трябва да приема хормони като заместително лечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *