Витамин Е – приятел или враг?

През последните години учените успяха да внушат на повечето хора, че витамин Е (по-точно съдържащите го таблетки, капсули и хранителни добавки) са мощно профилактично средство за всички болести, започвайки от бръчките на лицето и завършвайки с рака и деменцията. В един от броевете на Journal of the American Medical Association (JAMA) са публикувани резултатите от изследване, посветено на изучаването на ефективността и безопасността на един от най-известните витаними – витамин Е и на други антиоксиданти.

Проучвания, проведени през последните 15 години, потвърдиха в голяма степен способността на антиоксидантите (т.е. и на витамин Е) да предотвратяват пагубното действие на активните форми на кислорода върху клетките на организма. В следствие на това, само в САЩ около 12% от възрастното населени, т.е. около 25 милиона души редовно приемат таблетки, съдържащи витемин Е, а около 40% от населението го приемат под формата на различни хранителни добавки. Резултатите от последното голямо проучване за витамин Е обаче далеч не са толкова категорични в неговата полза.

В представеното в JAMA изследване са участвали 7030 пациенти на 55 и повече години, страдащи от захарен диабет или сърдечно-съдова патология без сърдечна недостатъчност. В продължение на 7 години пациентите са приемали ежедневно по 400 мг витамин Е. Сърдечна недостатъчност е била открита при 641 пациенти, приемали витамин Е и при 57, приемали плацебо. Правейки извода за липсата на защитен ефект на витамин Е за сърцето, учените подчертават, че това засяга само таблетките, а не храната, богата на този витамин (зеленчуците със зелени листа, орехите).
При изследването не са открити различия в смъртността от рак на гърдата, дебелото черво, простатата, устната кухина и храносмилателния тракт. Незначителното намаляване на случаите на рак на белия дроб при пациентите, приемали витамин Е, учените смятат за случайност.

В друго изследване, обхванало 40 000 жени, не само че не се доказва положителното влияние на витамин Е върху сърцето, но и е установено, че хората, приемащи високи дози витамин Е, умират с около 10% по-рано, отколкото тези, които го употребяват в малки количества.

Специалистите твърдят, че това изследване “окончателно развенчава теорията за защитния ефект на големите! дози витамин Е по отношение на рака и съдовите заболявания.

В момента Националния институт по рака на САЩ (National Cancer Institute) се провежда голямо изследване за изучаване на защитната роля на витамин Е по отношение на рака на простатата.(а)

източник:zdrave.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *