Витамин В комплекс – здравословни ползи – част 2

Някои здравословни състояния могат да попречат на тялото ви да абсорбира правилно витамин Б. Трябва също така да се консултирате с Вашия лекар за приема на витамини B, ако имате:

– цьолиакия

– ХИВ

– Болест на Крон

– алкохолна зависимост

– бъбречни заболявания

– ревматоиден артрит

– язвен колит

– възпалително заболяване на червата.

Как можете да разберете дали страдате от недостиг на витамини В?

Повечето хора получават достатъчно Б витамини, като консумират балансирана храна. Възможно е обаче да има дефицит.

Следните симптоми може да са знак, че не получавате достатъчно B витамини: кожни обриви, пукнатини около устата, люспеста кожа на устните, подут език, умора, слабост, анемия, объркване, раздразнителност или депресия, гадене, коремни спазми, диария, запек, изтръпване в краката и ръцете.

Въпреки че е възможно да имате недостиг на витамин В, тези симптоми също се припокриват с много други основни състояния. Вашият лекар може да направи диагноза и да ви посъветва за следващите стъпки.

Може ли недостатъците да увеличат риска от определени условия?

Ако страдате от недостиг на витамините В, може да получите редица симптоми в зависимост от това кои витамини от вида B ви липсват.

Ако не бъдете лекувани, дефицитът може да увеличи риска от развитие на: анемия, храносмилателни проблеми, кожни състояния, инфекции, периферна невропатия.

Недостигът на витамин B-12, по-специално, може да увеличи риска от невропсихиатрични нарушения. Изследователите също разглеждат ролята му в хиперхомоцистеинемията и атеросклерозата.

Бебетата, родени от жени с дефицит на фолиева киселина по време на бременност, са по-склонни да имат увреждания при раждане.

В какви храни се намира?

Много храни съдържат витамини от вида B, което улеснява получаването на достатъчно количество от диетата ви.

Можете да намерите витамин В в: мляко, сирене, яйца, черен дроб и бъбреци, месо, като пилешко и червено месо, риба, като риба тон, скумрия и сьомга, миди, стриди, тъмнозелени листни зеленчуци, като спанак и зеле, зеленчуци, като цвекло, авокадо и картофи, пълнозърнести храни и зърнени храни, боб и нахут, ядки и семена, плодове, като цитрусови плодове, банани и диня, соеви продукти, пшеничен зародиш, дрожди и мая.

Може да е по-вероятно да се нуждаете от добавки, ако: са на възраст 50 или повече години, са бременни, имат определени хронични здравни условия, са на вегетарианска или веганска диета.

Какво ще стане, ако получите твърде много витамин В комплекс?

Малко вероятно е да получите твърде много витамин В комплекс от вашата диета. Това е така, защото В комплексните витамини са водоразтворими. Това означава, че те не се съхраняват в тялото ви, но се екскретират във Вашата урина всеки ден.

Също така малко вероятно е да получите прекалено много витамин В, ако приемате каквито и да е добавки според указанията.

Това означава, че е възможно предозиране. Симптомите на предозиране с витамин В включват: прекомерна жажда, кожни състояния, замъглено виждане, коремни спазми, гадене, повръщане, повишено уриниране, диария, зачервяване на кожата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *