Витамин В17 (Амигдалин) – Убиец на раковите клетки

Витамин В17 е важен хранителен елемент, към който е насочено специално внимание, тъй като е известен със способностите си в борбата срещу рака. Въпреки че няма убедителни доказателства, витаминът е използван за лечение на рак още от далечната 1800 година. Основният източник за набавяне на веществото са кайсиевите ядки, а за първи път е било извлечено през 19 век от горчивия бадем.

Витамин В17 още е известен като Амигдалин и е гликозид, а гликозидите често се използват в различни лекарствени средства. Екстракт на В17 се нарича лаетрил, вещество, използвано да помогне на пациенти, които се борят с рак.

Изследванията сочат, че амигдалинът спомага на организма да се бори с рака. Това се постига чрез създаването на циановодород, който се освобождава в тъканите на организма, под действието на витамина. Това съединение атакува и в последствие разрушава раковите клетки. Трябва да знаете, че то се използва в комбинация с ензими, други анти-канцерогенни храни и упражнения. Клинични изследвания сочат, че витамин В17 реагира добре с витамини А, С, Е, В15, панкреасни ензими и други хранителни вещества, за да се унищожат злокачествените клетки.

В17 е изтъкван като помощник за намаляване на артритните болки. Освен това способства за намаляване на високото кръвно налягане и укрепване на имунната система.

Храни с най-високо съдържание на витамин В 17 са кайсиевите ядки и горчивият бадем. Почти всички плодове със семки и ядки, съдържат витамин В 17. Така че, ако решите да консумирате семена от ябълка, също може да получите определено количество от веществото.

Други храни са:

– Издънки от бамбук;

– Ечемик;

– Къпини, ягоди, боровинки, малини;

– Бирена мая;

– Кафяв ориз, елда, просо;

– Кашу, макадамия, орехи;

– Касис;

– Ленено семе;

– Маниока;

– Леща;

– Спанак;

– Кълнове.

Някои хора може да имат чувствителност към витамин В17, която се изразява в слабост и главоболие. За да отстраните вредните ефекти, пийте сок от лимон, портокал, грейпфрут или грозде. Някои медицински организации твърдят, че Амигдалинът е токсичен и дори забраняват неговата употреба за лечебни цели. Въпреки това, теоретичните доказателства сочат, че малки дози от веществото подпомагат вашето здраве и не вредят на организма. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *