Витамините – необходими и ценни

Препоръчваме ви:

Витамините са вещества, от които се нуждае вашето тяло, за да расте и да се развива нормално. Съществуват 13 витамина, от които се нуждае вашият организъм:

Витамин А – играе важна роля за вашето зрение, костния растеж, репродктивните способности, клетъчните функции и имунната система. Витамин А е антиоксидант, може да се набави от растителни и животински източници. Растителните източници са цветните плодове и зеленчуци, а животинските – черен дроб и пълномаслено мляко. Витамин А има и в зърнените култури. По-големи количества може да приемате, ако имате чернодробни заболявания, кистозна фиброза или болест на Крон.

Витамин В (В1 – тиамин, В2 – рибофлавин, В3 – ниацин, В5 – пантотенина киселина, В6, В7 – биотин, В12, фолиева киселина) – тези витамини помагат на тялото ви да извлече енергия от храната, която консумирате. Помагат и при образуването на червени кръвни клетки. Можете да получите витамините от група В от протеини като риба, птици, месо, яйца, млечни продукти, листни зеленчуци, боб, грах, зърнени храни. Липсата на В12 или В6 може да доведе до анемия.

Витамин С – витамин С е антиоксидант. Това е важно свойство, тъй като влияе върху състоянието на кожата, костите и съединителната тъкан. Витаминът стимулира заздравителните процеси, помага на организма да абсорбира желязото. Витамин С има в плодовете и зеленчуците – цитруси, чушки, броколи, домати, зелените зеленчуци. Някои сокове и зърнени храни са с добавен витамин С. Бременните жени и кърмачките, пушачите, хората, които се възстановяват от операции и пациенти с изгаряния, се нуждаят от по-големи количества С.

Витамин Д – витамин Д помага на организма да абсорбира калция. Калцият е основен градивен елемент на костите. Витамин Д играе важна роля за здравето на нервите, мускулите и имунната система. Можете да си набавите витамина по три начина – чрез кожата си, от храната си и чрез добавки. Вашето тяло образува витамин Д по естествен начин, чрез излагане на слънчева светлина. Но не бива да прекалявате, за да не развиете рак на кожата. Храни, богати на витамина са яйчните жълтъци, морските риби, черен дроб, мляко, зърнени храни. От повече витамин Д се нуждаят кърмачките, възрастните хора, хората с по-тъмна кожа, хора с чернодробни проблеми, с наднормено тегло, със стомашни операции.

Витамин Е – антиоксидант, играе важна роля за имунитета и метаболитниите процеси. Добри източници на витамина са:  растителните масла, маргарин, ядки и семена, листни зеленчуци. Витамин Е се добавя в зърнените храни. По принцип, чрез храната можем да си добавим необходимото за организма количество, но за хора, страдащи от чернодробни заболявания, кистозна фиброза, болест на Крон, се налага завишаване на приема на витамина. Трябва да знаете, че добавките с витамин Е са вредни за хора, които приемат антикоагуланти.

Витамин К – витамин К помага на тялото ви чрез производство на протеини, които правят костите и тъканите по-здрави. Витамин К е отговорен и за протеините, които съсирват кръвта, ако нямате достатъчно витамин К, може да кървите по-обилно. Известно е, че когато се раждат децата, имат много малко витамин К, а след известно време, получават голяма доза. Ако пиете разредители на кръвта, трябва да внимавате, какво количество Витамин К приемате, както вече споменахме и за витамин Е. Има различни типове Витамин К, повечето хора приемат витамина от растения, като зелени зеленчуци, плодове и черни горски плодове. Бактериите в червата ви произвежда малки количества от друг тип витамин К.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *