Влияе ли компютърът на сърцето?

Ако седите пред компютъра с повдигнати рамене, главата ви е наведена напред или на една страна и усещате напрежение в шията и тилните мускули, това предизвиква застойни явления в системата на гръбначните артерии и нарушение на нормалното кръвоснабдяване на мозъка, които води до главоболие, по-бърза умора, намаляване на паметта, повишаване на артериалното налягане, болки в сърцето и аритмия.

Ако продължително време седите на една страна, издадени с едното рамо напред и прегърбени, рискувате да получите кардиалгия (болки в сърцето), ускорено развитие на остеохондроза на гръбнака и радикулит.

Ако клавиатурата е разположена твърде високо или твърде далеч, се повишава опасността да придобиете т.нар. “синдром на китковата става”, който се лекува трудно и в отделни случаи води до инвалидност.

Ако постоянно работите с компютър, спазвайте две основни правила:

– по-често сменяйте позата и
– контролирайте мускулното напрежение.

Поставете си в близост до компютъра някакъв знак и на всеки 10-15 минути проверявайте как седите, напрегнат ли е вашият гръб, усещате ли умора в ръцете. Движете се върху стола, променяйте позата си, свивайте и отпускайте пръстите си, вдигайте раменете. По този начин ще активизирате кръвотока в гръбначните артерии, ще стимулирате работата на нервните възли, разположени зад тила, ще разтоварите гръбнака, ще премахнете напрежението от мускулите.

Опитвайте се да седите максимално изправени, не навеждайте ниско глава, не протягайте шия към компютъра.

Що се отнася до лъчевото въздействие на компютъра, все още има много неясни и неточни неща.
В санитарните норми е заложено изискването: мощността на експозиционната доза на рентгеновото излъчване на ВСЯКА точка на разстояние 0,05 м от корпуса на терминала трябва да съответства на еквивалентната доза не по-голяма от 100 микрорентгена на час.
Ако работите в стая и зад вас има още един компютър, погрижете се за своята безопасност – нека поне той бъде на разстояние над 1,5-2 м. Особено това засяга децата.
Общото правило на радиологията е: преди всичко от излъчването страдат тъканите, в които бързо се размножават клетките. За възрастния човек това са половите клетки и клетките на тънкото черво, а при детето – всички!
Затова постарайте се разстоянието от вашия гръб до компютъра зад вас да бъде не по-малко от 1,6-1,8 м. Приемайте всеки ден достатъчно количество витамин С, който доказано намалява последствията от радиацията.

Консумирайте повече извара и млечни продукти, тъй като аминокиселините свързват и спомагат за ивмеждането от тялото на свободните радикали.
Движете се повече – станете от компютъра, поразходете се, направете няколко дълбоки вдишвания. Тази кратка гимнастика ще активизира възстановителните процеси и ще способства за освобождаването на организма от шлаката.
Детето на възраст 10-12 години в никакъв случай не трябва да прекарва пред компютъра повече от 1,5 часа дневно.

Нейонизиращото излъчване се състои от електромагнитно и електростатично поле. Съществуват специални норми, регулиращи напрежението и на тези полета, но за съжаление тяхното влияние върху организма не е изучено добре.
Но едно е несъмнено – при различните аритмии на сърцето, т.е. в тези случаи, когато се нарушават електрическите процеси в него, електрическите полета почти сигурно допринасят за развитието на заболяването.(а)

 

източник: здраве.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *