Време ли ни е за лекар и какъв да е той

Разбира се, всяко заболяване е по-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува. Но често ние се обръщаме за помощ към лекар, когато вече е късно и дори не се замисляме, че всеки от нас на определена възраст трябва да си направи определени изследвания.
В повечето случаи хората не знаят дори какъв специалист да потърсят.

Ако сте само на 25 години

На тази възраст и мъжете, и жените са изпълнени с енергия. Преди се смяташе, че на тази възраст трябва да се поддържа формата: фитнес, басейн, кабинети за масаж и козметични процедури.
Здравословният начин на живот наистина е извънредно важен. Но тази възраст е и много опасна, защото младият и силен организъм просто не забелязва евентуалния здравословен проблем и болестта може да бъде открита внезапно, когато тя вече е в напреднал стадий.

Най-чувствителната сфера при 25-годишните са половите органи. Много разпространената сред жените е диагнозата “ерозия на шийката на матката”, която не се проявява външно по никакъв начин и може да се диагностицира само при гинекологичен преглед. Появяват се и други изменения на лигавицата, които изискват специални наблюдения, а често се развива и вулвовагинит – възпаление на влагалището.

През последните години преобладават различни инфекции, които се лекуват трудно – например хламидиозата. Съвременните контрацептиви, които приемат младите жени често замаскират някои женски заболявания. Затова гинекологът трябва да се посещава най-много на половин година и да се правят изследвания.
Мастопатията също често започва на тази възраст. Нейни първи признаци са оток на гърдите и силна болезненост.

При мъжете на тази възраст често се диагностицира простатит. Причината за неговото възникване може да бъде не само инфекция, предаваща се по полов път, но и проблеми в начина на живот (чести охлаждания, работа при ниска температура и висока влажност, недостатъчно двигателна активност, нередовен полов живот и други). Така че не пренебрегвайте кабинета на уролога.

Представителите и на двата пола трябва най-малко два пъти в годината да посещават стоматолог, дори да нямат проблеми със зъбите.
Не забравяйте всяка година да си правите и флуорография. Туберкулозата е коварна болест – нейните начални симптоми не се забелязват лесно.

Ако сте на 30 години…

На тази възраст хормоните “започват своята игра”. На жените се налага да полагат много усилия, за да запазят стройната си фигура. Мъжете също изгубват своята юношеска стройност и започват да растат “на широко”.

Прекалено голямото количество естрогени при жените може да провокира появата на ендометриоза, миома на матката, кистозни увреждания, мастопатия. Те трябва да посещават по-често своя гинеколог.

При 30-годишните по-често възникват и проблеми с щитовидната жлеза. Затова – ако усетите раздразнителност и влошаване на съня, обърнете се към ендокринолог, направете си изследване на хормоните и щитовидната жлеза. Типичните признаци за проблеми с щитовидната жлеза са повишено чувство на тревожност, силно сърцебиене, мускулна слабост, повишено потене, особено по дланите.

Появяват се и такива заболявания като варикозно разширение на вените и хемороиди, от които често страдат представителите и двата пола, особено тези, които са изложени на голямо физическо натоварване или продължителна седяща работа.
Бъдете особено внимателни с тези заболявания особено, ако и вашите родители са страдали от тях.

При всеки мъж над 30-те се извършват изменения в кръвоносните съдове и сърцето. Наблюдавайте своето артериално налягане и периодично си правете електрокардиограма.

Ако сте над 40…

Именно на тази възраст трябва да сте много внимателни към здравето си.
За съжаление през последните години при много жени климаксът настъпва скоро след 40-те. Обърнете внимание на редовността и продължителността на менструалния цикъл, наличието на болки ниско в корема или в кръста. Тези симптоми са повод да потърсите гинеколог и ендокринолог.

Мамографията ще ви помогне да откриете и най-малкото уплътнение или образувание в гърдите. Тя трябва да се прави най-малко веднъж на 3 години за жените над 40 години и два пъти годишно – за жените над 50. Най-благоприятният период за изследването е от 5 до 12 ден от менструалния цикъл, броейки от първия му ден.

На тази възраст стават и доста промени в сърдечно-съдовата система, затова често трябва да се посещава личния лекар, който да измерва артериалното налягане и да прави електрокардиограма.

Мъжете през този период са особено податливи на аденома на простатата. Процесът не е съпроводен с болки или други усещания. Единствената проява на болестта е нарушение в уринирането. Затова при някакви съмнения мъжете трябва да потърсят уролог

И мъжете, и жените трябва веднъж годишно да си правят гастроскопия и изследване на органите на коремната кухина. Това ще намали вероятността от поява на хронични заболявания на стомаха, черния дроб, червата – панкреатит, язва, камъни в бъбреците.

След 40-те постепенно започва да намалява и остротата на зрението, извършват се изменения в съдовете на очите. Могат да се появят първите признаци на глаукома – влошаване на зрението и главоболие. Посетете офталмолог, за да проверите дали признаците са налице.

Захарният диабет от втори тип също се появява често именно на тази възраст. Затова изследването на кръвната захар трябва да се прави не по-рядко от веднъж годишно.

Ако се чувствате абсолютно здрави и нищо не ви тревожи, това е чудесно! Но не пренебрегвайте изброените препоръки и си направете необходимите изследвания с профилактична цел.(а)

източник: здраве.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *