Всяко десето дете в България с астма

Астмата се смята за най-честото хронично заболяване от всички. В света има милиони хора, които страдат от болестта. През месец май Глобалната Инициатива за астма отбелязва Световния ден на астмата. Нейната цел е да се подобри информираността на обществото относно това често срещано заболяване и да се подобрят грижите за пациенти, които страдат от него. Световна тенденция е да зачестяват случаите на астма сред всички възрасти, но особено засегнати са децата.

През тази година темата на инициативата бе „Ти можеш да контролираш своята астма“. Крайната цел на организацията, която провеждаше събитието бе да бъде постигнат контрол на заболяването с прилагане на правилни медицински подходи. В стратегията за постигане на крайната цел се включват създаването и поддържането на тясна връзка между пациента и лекуващия лекар, предотвратяване на излагането на рискови фактори, постоянно наблюдение на заболяването и контролирането на неговите изостряния. Важен акцент от тазгодишната кампания е замърсяването на въздуха. Именно мръсният въздух е един от факторите за отключване на заболяването. Главният замърсител на въздуха са изгорелите газове от автомобилите.

Астмата хронично белодробно заболяване, което се характеризира с алергично възпаление с пристъпи на задух и кашлица. Тези симптоми могат да се проявят в различни части на денонощието и годината. В повечето случаи те се изострят рано сутринта или през нощта. Ако не се лекува правилно, може да доведе до усложнения. От астма в световен мащаб страдат около 300 милиона души, а в България болни са 9% от населението. Много повече са хората, които боледуват от предшестващи или съпътстващи астмата болести. Тревожен факт е, че голям процент от децата имат алергии, които могат да изострят симптоматиката. В България 150 000 деца страдат от астма, тоест болестта засяга всяко десето дете. Въпреки че заболяването не може да бъде излекувано то може да бъде контролирано. Според медицински проучвания, ако се прилага правилно медицинско лечение е възможно да се постигне състояние, в което болните да могат да имат пълноценен и нормален начин на живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *