Ягодата, вкусна и полезна

Препоръчваме ви:

Градинската култивирана ягода, Fragaria х ananassa, е ароматен плод, чийто предшественик са малките и много ароматни диви ягоди. И дивата, и култивираната форма на растението виреят и до днес в умерените климатични зони на Европа, в двете Америки и в Азия. Любопитно е това, според ботаниката и нейните термини ягодите не са „плодовете“ на растението, а са месестата част, върху която се развиват малките жъли семенца. Ягодата е лъжлив сложен плод, а семената й се съдържат в семки.

Съвременната история на ягодите започва в Европа през XVIII век. Френският ботаник Франсоа Фрезиер успява да кръстоса два диви сорта ягоди и получава по-едър, месест и сърцевиден плод. Още същия век култивираните градински ягоди стават изключително популярни в Европа и биват пренесени на северноамериканския континент. След няколко века селекция днес науката познава над 600 сорта ягоди, които се различават по цвят, големина, плътност, аромат и сладост. Отглеждането на плода е започнало още преди новата ера, когато те са били особено популярни сред древните римляни. След падането на римската империя ягодите губят своята популярност. Те се завръщат на трапезата в Европа чак през Средновековието, като по това време се използват основно техните лечебни свойства. До средата на XIX век ягодите се считат за луксозен плод и се консумират само от заможни хора. Днес сред най-големите търговски производители на ягоди са Съединените щати, Канада, Франция, Италия, Япония, Австралия и Нова Зеландия.

Това е вкусен и нискокалоричен плод, чиято консумация носи чувство за свежест, а същевременно е много полезен. Ягодите съдържат два пъти по-малко прости захари в сравнение с кивито и портокалите, а енергийната стойност на 100 грама е само 135 калории. Ягодите съдържат до 80% вода и затова могат да се консумират дори в нисковъглехидратна диета. Плодовете имат чудесен аромат, който се дължи на етеричните вещества. Богати са на захари, включително фруктоза, глюкоза и захароза. Доказано е, че фруктозата и глюкозата се усвояват бързо от организма, така че ягодите не повишават нивото на холестерола и от консумацията им в големи количества не се трупан мазнини. Ягодите включват в състава си голямо количество витамин P, органични киселини – лимонена, ябълчена, салицилова, оксалова, фолиева киселина, пектин, витамин C, калций, калий и фосфор.

Ягодите са много полезни срещу авитаминоза, умора, скорбут, ревматизъм и за възстановяване след боледуване, поради високото съдържание на витамин C. Плодовете се борят срещу недостиг на витамин Р – от хиповитаминоза възниква обща отпадналост, мускулни болки в краката и точковидни кръвоизливи по кожата. Комбинацията на витамин Р, витамин С и калций укрепва стените на кръвоносните съдове, а съдържанието на минерални соли ги прави полезна храна за хора от всички възрасти, особено за подрастващи и бременни. Калиевите соли подобряват сърдечната дейност, подпомагат отделянето на задържани в тялото течности, а органичните киселини подобряват обмяната на веществата и улесняват храносмилането. Ягодите съдържат фолиева киселина, която подпомага забременяването, важна е за развитието на ембриона, подобрява работата на мозъка и снижава риска от сърдечно-съдови заболявания. В една шепа ягоди фолиевата киселина е 100 пъти повече, отколкото в една ябълка. Заради фибрите – пектинови вещества, плодовете на ягодата са полезни срещу лениви черва, запек и някои проблеми със стомашно-чревния тракт. Ягодите могат да се консумират умерено и от хора с не много тежки форми на диабет, тъй като плодовете съдържат минимално количество захароза, за сметка на глюкоза и фруктоза, от които идва сладкият вкус. Външно можете да използвате ягодите за маски срещу омазняване на кожата, тъй като киселините десйтват обновяващо и избистрят цвета й.

Макар че е много полезна храна, ягодата може да раздразни със семенцата си стомашната лигавица, затова не е полезна за хора с язва и гастрит. Известно е, че някои хора могат да имат силно изразена алергична реакция спрямо ягоди, но тя може да се редуцира, ако те се смесят с кисело мляко, мед или захар. Ако имате някакви проблеми след консумация на плода, добре е да поемате по-малки количества, независимо от ползите. Ако имате диария, ягодите могат да предизвикат обезводняване, затова изчакайте диарията да изчезне напълно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *