Йога за подобряване на храносмилането

Препоръчваме ви:

Практикуването на определени йога упражнения спомага за изчезване на симптомите на стомашно разстройство, запек, киселини, подуване и диария. Редовното изпълнение на няколко прости йога пози помага за предотвратяване тези неразположения и на много други хронични болести, които са свързани с храносмилателната система. Създадена е специална програма, която включва упражнения от йога в определен ред, с цел по-висока ефективност.

Започнете изпълнението на програмата като седнете на пода със свити колене. Извийте торса наляво и задръжте в това положение за 10 секунди. След това се върнете в изходна позиция и повторете движението в противоположната посока.

– При следващото упражнение от програмата започнете в същата изходна позиция, както предходното упражнение. Изпънете ръцете си напред върху настилката, опрете главата си в нея и се отпуснете.

Останете в това в това положение и дишайте нормално, без да се напрягате.

– От позицията върху настилката се изправете. Поемете въздух и повдигнете тялото си на ръце, като извиете гърба си във форма на буквата „С“. Наведете главата си надолу към гърдите, но без да опирате брадичка в тях.

– Издишайте бавно и придвижете тазовата част надолу, докато извиете гърба си, а главата повдигнете максимално нагоре. Редувайте тази и предишната поза 4- 5 пъти. След това се върнете в изходна поза и повторете цялата последователност 4- 5 пъти.

– Започнете изпълнението на йога пози от втората част на програмата като легнете по гръб на земята. Изпънете десния си крак напред, а левия свийте към тялото. Хванете коляното с двете си ръце като лактите трябва да са свити встрани.

– Без да движите свития си крак повдигнете глава и рамене, задръжте в това положение 5- 6 секунди. След това се върнете в изходна позиция и повторете движението с другия си крак.

– Свийте двата си крака до гърдите си и сложете ръце върху колената на разстояние една от друга. След това се върнете в изходна позиция. Това движение масажира долната част на храносмилателната система и на гърба. Повторете цялата последователност от йога пози 4- 5 пъти, а след това отпуснете краката си напред и застанете в удобна поза за кратка почивка.

– Легнете по гръб и съберете бедрата, като свиете крака в колената си и доближите петите до задните си части. Хванете с ръце коленете си и задръжте за няколко секунди. Отпуснете ръце встрани и без да изпъвате краката си извъртете долната част на тялото си надясно, като опитвате да не местите горната част. Върнете коленете си в изходна позиция и ги наклонете наляво, без да местите горната част на тялото си. Редувайте двете пози 4- 5 пъти, задръжте за по няколко секунди, отпуснете се и релаксирайте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *